Petak 15.05.2015.
06:30
cosmopolitan.rs

Kako da same ofarbate kosu poput frizera

long-curly-hairstyles.blogspot.com
Da i vaša kosa izgleda profesionalno ofarbana

Odaberite pravu boju

Najvažnije pravilo je da odaberete pravu boju! Najbolje je da identifikujete vašu prirodnu boju kose i tena, pa da u skladu sa tim odaberete boju u koju ćete se ofarbati. Ne bi trebalo da pravite prelaze za više od tri nijanse svetlije ili tamnije, jer je sasvim moguće da će rezultati biti neprirodnog izgleda ili izostati. U tim slučajevima je i mnogo teže kasnije ispravljati grešku.

Ne perite kosu bar dva dana pred farbanje

Nemojte prati kosu bar 2 dana pre nego što se odlučite da je ofarbate, jedan od glavnih saveta profesionalih frizera. Zašto je to tako, objašnjavaju da je važno da sklap (lobanja) zadrži svoju prirodnu masnoću jer će odbraniti kožu glave od iritacija.

Čitajte uputstva sa kutije

Pažljivo čitajte uputstva sa kutije. Nikako ne farbajte kosu od korena do krajeva u jednom potezu. Nanesite farbu centimetar od lobanje, a zatim se prebacite na krajeve (toplota sa glave brže razvija boju). Zatim, se vratite na početak i prekrijte prazninu.

Uvek kupite veću količinu farbe

Uvek kupite veću količinu – izmešajte jednu farbu, ali imajte još jednu pri ruci. Osim ukoliko nemate baš kratku kosu, dobro je uvek imati bar dva pakovanja farbe, jer se u poslednje vreme proizvođači odlučuju za sve manja i manja pakovanja. Najveću zapreminu imaju farbe za profesionalnu upotrebu, ali se one prodaju u pakovanju bez razvijača, rukavica, regeneratora za kosu i sl. Uvek imajte barem polovinu bočice hidrogena više. On može duže da stoji iako je otvoren, a često se jednostavnim dodavanjem hidrogena može malo dobiti na količini farbe. Neiskorišćenu farbu možete sačuvati za drugi put, ali je morate dobro zatvoriti i upotrebiti što pre.

Potrebna je posebna nega kose

Farbanoj kosi je potrebna posebna nega. Posle svakog farbanja kosi je neophodna dodatna nega. Hemijske supstance oštećuju površinski sloj dlake, što dovodi do toga da kosa postaje suva i elektriše se. Zato odmah nakon farbanja nanesite specijalnu masku koja ispravlja keratinske pločice na površini vlasi. Savet: Ako su vam krajevi mnogo suvi, pre pranja utrljajte malo maslinovog ulja i ostavite da deluje tri minuta.

Da boja ne bi izbledela, nakon farbanja poprskajte kosu zaštitnim sprejom koji oblaže pigmente, olakšava češljanje i daje sjaj kosi. Kada boja posle nekoliko pranja počne da bledi, primenite šampon za intenziviranje boje sa pigmentima koji kosi vraćaju intenzivan sjaj.

2019 © - Vesti online