Četvrtak 14.05.2015.
10:24
Blic

Ona pije votku i bori se za Škotsku

Reuters
Najmlađa poslanica u britanskom parlamentu: Meri Blek

Meri Blek iz Škotske narodne partije (SNP) najveće je iznenađenje britanskih izbora, ne samo zato što je toliko mlada uspela da uđe u parlament već zato što je u svojoj izbornoj jedinici potukla predstavnika laburista i bivšeg ministra spoljnih poslova u senci Daglasa Aleksandra, koji je prvi put izabran za poslanika kada je ona bila beba. Ona je osvojila čak 5.000 glasova više od njega u Pejsliju i južnom Renfruvširu.
 

- Nisam verovala da je ovo moguće, ali ljudi su baš ljuti na laburiste. Sada je na nama da nešto promenimo - rekla je Meri nakon pobede.

Oštroumna Škotlanđanka studira političke nauke u Glazgovu, obožava da gleda fudbal, a "smirnof ice“ votku opisuje kao „piće za bogove“.

Njoj je u predizbornoj kampanji pomogao otac Alan, inače učitelj u penziji, a sama Meri kaže da je oduvek bila politički motivisana za ostvarivanje socijalne pravde.Ona se potom priključila SNP zbog „nepravde i siromaštva koji vladaju u društvu“.

- Jedini način da dobijemo šta nam je obećano jeste da imamo jaku SNP grupu u Vestminsterskoj palati kako bi se naši glasovi čuli - rekla je Meri.

U svojoj političkoj "karijeri“ učestvovala je na demonstracijama protiv rata u Iraku, a posebno se istakla tokom kampanje oko referenduma za nezavisnost Škotske u oktobru 2014. Tada je govorila na mitinzima, pa često i vređala političke neistomišljenike, što su pojedinci kritikovali, ali upravo tada upala je u oči vrhu stranke koji ju je kasnije postavio za poslaničkog kandidata.

- I dalje živim san o nezavisnosti Škotske. Uradiću koliko mogu da taj san i ostvarim - istakla je mlada poslanica.

2024 © - Vesti online