Sreda 13.05.2015.
19:29
Tanjug

Miščević: Srbija izabrala evropski model

Tanjug
Misli da nema bolje modela od evropskog: Miščević

- Ima li drugi model za reformu jedne države i društva od evropskog modela? Mislim da nema. Uvek ima alternativa, a to je da idete bez modela. Mi smo izabrali da imamo model i da je to EU i evrointegracije, kao i druge držve Zapadnog Balkana, i pokušavamo da dostignemo nivo potreban da budemo deo jednog takvog kluba - rekla je Miščević.

Iznoseći zaključke konferencije o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, Miščević je istakla da je saglasna sa mišljenjem bivšeg švedskog premijera i šefa diplomatije Karla Bilta da je Zapadnom Balkanu potreban snažan bezbednosni okvir.

- Ne kao bezbednosni kišobran nego okvir normalnog funkcionisanja što događaji od pre par dana pokazaju - poručila je Miščević i dodala da zajednička spoljna i bezbednosna politika nije samo usklađivanje spoljnopolitičkih stavova.

- Mogli smo čuti mnogo više elemenata pohvale našseg približavanja u poglavlju 31. nego negativnih ocena, koje se tiču stepena našeg usklađivanja - rekla je Miščević i naglasila da je Srbija uradila neke dobre stvari poput učešća u misijama za upravljanje krizama, potpisivanja operativnog sporazuma sa Evropskom odbrambenom agencijom što, kako je rekla, prevazilazi okvire pitanja bezbednosti i zadire u domen ekonomskog.

Miščević je poručila i da je važno pitanje kako nečlanstvo u NATO savezu, partnerstvo i saradnju uklopiti u pitanje napretka u poglavlju 31. Kako je rekla, poglavlje 31. nije samo pitanje zajedničke spoljne i bezbednosne politike već vrednosti i interesa.

- Pripremati se za članstvo znači znati i šta želite od tog članstva - zaključila je Miščević.

2024 © - Vesti online