Sreda 13.05.2015.
13:38
J. L. Petković - Vesti

Udruženje Đakovčana: Optužnice protiv Srba umesto protiv napadača

Fonet/D. A.
Aleksandar Jablanović

- Umesto da podigne optužnicu protiv onih koji su kamenovali autobus sa raseljenim Srbima na Badnji dan, Osnovno tužilaštvo u Đakovici podiglo je optužnicu protiv Aleksandra Jablanovića, smenjenog ministra za povratak koji je osudio to nasilje, iako je svima pa i tužilaštvu jasno da Jablanović nije uvredio ni majke Đakovice, niti sve Albance, već samo one koji su napali Srbe u nameri da obave jedan verski ritual, da polože badnjak u svojoj crkvi, navodi se u saopštenju Udruženja Đakovčana.

Oni dodaju da "o kakvoj je "pravdi" kosovskog pravosuđa reč najbolje govori podatak da tužilaštvo u Đakovici do sada nije podiglo ni jednu optužnicu protiv odgovornih za proterivanje 12. 000 Srba iz ovog grada, za uništavanje njihove imovine, rušenje crkava i manastira i grobalja, ali se zato oglasilo povodom izjave izgovorene ispravnim terminom, a kojom se osuđuje nasilje".

- Ali, posle podizanja optužnica protiv 20 Srba iz ovog grada, optužnica protiv Aleksandra Jablanovića nastavak je kampanje povratka Srba na svoja vekovna ognjišta, zaključuju u saopštenju.

SNF: Opština Đakovica poslednja koja može da deli lekcije

Srpski nacionalni forum smatra da je "opština Đakovica, pa i tužilaštvo, poslednja na svetu koja nekome sme da deli lekcije o pravu i pravdi, s obzirom da je celokupno srpsko stanovništvo proterala i svu imovinu uzurpirala".

- Opština Đakovica je danas crna mrlja na mapi Evrope 21. veka u pogledu nacionalne, verske tolerancije i građanskih prava i sloboda, kao vrhovnih evropskih vrednosti. Sada opštini Đakovica, i tamošnjem javnom tužiocu nije više dovoljan progon sopstvenih građana, već se bacila i na progon građana sa severa Kosova, što može imati dalekosežne političke konsekvence, navode u saopštenju SNF povodom podizanja optužnice protiv bivšeg ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova.

Oni dodaju da je "SNF potpuno svestan da đakovički sud ne može da osudi gospodina Jablanovića ni po kom osnovu kao što je to svestan i tužilac u Đakovici, ali politička obojenost ove "krivične prijave" je više nego vidljiva".

- S obzirom da je i pored toga što je dokazivao da nije imao lošu nameru, već naprotiv, Aleksandar Jablanović je zbog ljudi koji su namerno ili slučajno izvitoperili njegovu izjavu već podneo političke konsekvence. Ovoga puta mu se pripremaju i pravne, a iz mnogobrojnih slučajeva odnosa pravnog sistema na Kosovu i Metohiji prema Srbima, znamo i koliko bi gospodin Jablanović imao neprijatnosti, a koliko srpski narod osećaj nespokojstva, sopštio je SNF.

2024 © - Vesti online