Sreda 13.05.2015.
12:10
Srna

Keri ponudio Putinu: Asad u zamenu za skidanje sankcija

Reuters
Nešto se iza brda valja: Vladimir Putin i Džon Keri

Putin, Keri i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov imali su četvorosatni sastanak u Sočiju, a posle toga Lavrov i Keri razgovarali su još nekoliko časova.

Nikakve pojedinost nisu "procurele" sa ovih dugotrajnih razgovora, a politički analitičari napominju da se takvi susreti ne organizuju "reda radi".

U službenim izjavama za medije nije rečeno ništa preterano zanimljivo izuzev protokolarnih izjava da će SAD i Rusija "nastojati da pronađu zajedničke stavove po pitanju brojnih globalnih izazova".

Da li je reč o američkom popuštanju i želji da se tenzije između Moskve i Vašingtona napokon smanje?

Tako izgleda, mada je jasno da će SAD i Rusija i dalje imati poprilično suprostavljene stavove po pitanju brojnih tema, od Ukrajine do Sirije.

SAD i Rusija imaju i mnoge zajedničke globalne izazove - iranski nuklearni program, jačanje terorističke organizacije ISIS, svemirske programe i druge.

Keri je posle sastanka zahvalio ruskom predsedniku Putinu za "direktnost" i "detaljno pojašnjenje ruskog stanovišta" po pitanjima koja dovode do raskola između SAD i Rusije.

Međutim, o Ukrajini nije saopšteno ništa, a poznato je da SAD nisu previše zainteresovane za sporazum iz Minska.

Reuters
Satanak trajao duže od predviđenih sat vremena: Džon Keri (levo) i Sergej Lavrov

Sastanak između Kerija i Putina trebalo je da potraje tek sat vremena prema protokolu, a trajao više od četiri sata. Odmah nakon toga Keri se sastao sa Lavrovom.

Neki američki mediji su prije dolaska Kerija u Soči spekulisali da će američki državni sekretar pokušati da uveri Rusiju da odustane od podrške sirijskim vlastima u "zamenu za smanjenje sankcija".

Do sada ti pokušaji nisu dali rezultate, tvrde analitičari, jer Moskva ima čvrst stav prema Bliskom istoku.

Jedino o čemu se ne spakuliše posle neočekivano iscrpnih razgovora u Sočiju, jeste činjenica da su Keri i ruski domaćini položili cveće na spomenik žrtvama Drugog svetskog rata.

2024 © - Vesti online