Sreda 13.05.2015.
07:39
O. Ikodinović - Vesti

Mistrali idu u Kinu

Reuters
Nosači najverovatnije plove za Kinu: "Vlodivostok" je i dalje usidren u francuskoj luci

Kako se navodi na Tviteru Ratne mornarice kineske armije, u Šangaju očekuju dolazak francuskih vojnih brodova, među kojima će biti i desantni brod tipa mistral i kao i dikmud i fregata tipa lafajet-akoant.

"Rusija je potpisala ugovor sa Francuskom za kupovinu dva mistrala, ali je dogovor propao zbog sankcija uvedenih u vezi s ukrajinskom krizom. Francuska bi takođe mogla da pokuša da ih proda drugim potencijalnim kupcima kao što su Brazil, Kanada, Egipat i Indija. Sada je objavljeno da je jedan od glavnih kupaca Kina", piše kineska štampa.

Ruski mediji podsećaju da je zamenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin ranije izjavio da bez dozvole Moskve, Francuska ne može da proda nosače helikoptera mistral, napravljene za Rusiju, i da je francuska strana o tome informisana.

Ugovor za isporuku dva mistrala između Rusije i Francuske potpisan je 2011. godine. Prvi brod je trebalo da bude predat Rusiji 14. novembra prošle godine, ali do danas nosač helikoptera nazvan "Vladivostok" stoji usidren u francuskoj luci.

2024 © - Vesti online