Utorak 12.05.2015.
14:59
Tanjug

CG: Masovno trovanje studenata hranom

kremslehnerhotels.at
Studentima presela Mašinijada zbog hotelske hrane

Tokom međunarodnog skupa studenata mašinskih fakulteta, koji se održava od 7. do 12. maja u Tivtu, na kome se okupilo oko 600 studenata iz regiona, došlo je do masovnog trovanja hranom, navodi se u saopštenju.

Pošto se među studentima otrovanim hranom nalaze i državljani Srbije, predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom posetili su studente zadržane na lečenju u bolnici u Kotoru.

Tom prilikom, od nadležnih su obavešteni da niko od hospitalizovanih, među kojima je 18 studenata iz Srbije, nije životno ugrožen, kao i da je većoj grupi studenata pružena pomoć u Domu zdravlja u Tivtu, nakon čega su se vratili u hotel.

Predstavnici Generalnog konzulata Republike Srbije u Herceg Novom nastavljaju kontakte sa zdravstvenim ustanovama, organizatorom skupa i predstavnicima fakulteta, u cilju praćenja zdravstvenog stanja hospitalizovanih i bezbednog povratka u Srbiju.

Ministarstvo spoljnih poslova preduzima sve mere, kako bi našim državljanima bila pružena konzularna zaštita i adekvatna medicinska pomoć, zaključuje se u saopštenju.

Pomoć tražilo 120 studenata

U tivatskom Domu zdravlja zbog simptoma trovanja hranom medicinsku pomoć zatražilo je 120 studenata, učesnika Mašinijade, koji su smešteni u hotelu "Kamelija" u Donjoj Lastvi.

- Studenti su se za pomoć obratili u ponedeljak sa simptomima trovanja hranom - naveli su iz Doma zdravlja istakavši da su se žalili na visoku temperaturu, mučninu, povraćanje i dijareju, javio je Radio Tivat.

Direktorka Doma zdravlja u Tivtu Snežana Matijević kazala je da su prvi pacijenti primljeni oko 10 sati, a poslednji u ponoć. Kako je navela, lekarske ekipe tokom celog dana ukazivale su pomoć studentima.

- Pacijenti su primili adekvatnu terapiju i svi se sada osećaju bolje - rekla je Matijević.

Ona je istakla da su, kako bi izašli u susret svima kojima je bila neophodna medicinska pomoć, bili angažovani gotovo svi lekari i medicinsko osoblje, koji su radili i prekovremeno.

O slučaju trovanja obavešten je Institut za javno zdravlje u Podgorici čija će ekipa uzeti uzorke i pokušati da utvrdi uzrok trovanja, preneo je podgorički portal CdM.

2024 © - Vesti online