Utorak 12.05.2015.
14:19
Tanjug

Opozicija optužuje: Putin laže narod, Rusi su se borili u Ukrajini!

Reuters
Rusija potrošila milijarde dolara za finansiranje prorsa u Ukrajini

Kako prenosi britanska agencija, Njemcov je za sastavljanje izveštaja koristio otvorene izvore informacija i intervjue sa porodicama kako bi osporio argumente Moskve da se ruske trupe ne bore u Ukrajini.

Nakon ubistva Njemcova u centru Moskve u februaru, članovi njegove partije, liberalnog RPR-Parnas i nekoliko opozicionih novinara zajedno su završili izveštaj od 65 stranica.

Portparol Kremlja odbio je da komentariše izveštaj navodeći da nije upoznat sa njim i nije mogao da potvrdi ni da li je ruski predsednik Vladimir Putin pogledao izveštaj.

Neobjavljen rat

Jedan od najbližih saradnika Njemcova Ilja Jašin optužio je Putina da laže ruski narod time što poriče umešanost u rat.

- Rat sa Ukrajinom je neobjavljen rat, podli cinični rat koji predstavlja zločin protiv celokupne ruske nacije. Putina će istorija upamtiti kao predsednika koji je učinio Ruse i Ukrajince neprijateljima - rekao je on na konferenciji za novinare.

Izveštaj, na kojem je Njemcov počeo rad nakon što su ga porodice ubijenih ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini zamolile za pomoć, navodi da je najmanje 150 ruskih vojnika ubijeno u borbama u selima oko Ilovaiska i u drugim mestima u regionu tokom leta.

Rođaci poginulih vojnika primili su odšetu u vrednosti od oko 3 miliona rubalja pod uslovom da ne govore javno o njihovoj smrti, navodi se u izveštaju.

Drugi talas nasilja zabeležen je oko grada Debaljceva kada je poginulo najmanje 70 ruskih vojnika, navodi izveštaj naglašavajući da njihovi rođaci nisu dobili nikakvu odštetu.

Ruski "volonteri"

Autori izveštaja istakli su da su ruski vojnici uglavnom primorani da zvanično napuste vojsku pre odlaska na istok Ukrajine, čime je Moskva argumentovala da nema ruskih trupa u Ukrajini već da se radi samo o dobrovoljcima.

Oni su procenili da je Rusija potrošila 53 milijardi rubalja za više od 10 meseci kako bi podržala ruske "volontere" i lokalne pobunjenike kao i da bi obezbedila vojnu opremu.

Izveštaj navodi da su Rusi u borbama protiv kijevskih trupa u istočnoj Ukrajini zaradili oko 90.000 rubalja za mesec dana.

2024 © - Vesti online