Utorak 12.05.2015.
09:09
J. L. Petković - Vesti

Zebnja na severu Kosmeta

V. Sekulić
Moguć kumanovski scenario: Krstimir Pantić

Srbe na Kosovu niko ne spominje, a i oni sami različito razmišljaju o tome da li scenario koji se dogodio u Makedoniji može da ponovi i u njihovom dvorištu. Poznato je da se na Kosovu jedna nesmotrena izjava lako pretvara u demonstracije i sukobe sa policijom.

Zato je jednom broju Srba sa severa čudno da Beograd podiže borbenu gotovost, a ponaša se kao da njima ne preti nikakva opasnost, niti insistira kod Kfora i ostalih međunarodnih zvaničnika da povećaju svoje prisustvo na severu. Drugi pak smatraju, da nema razloga za brigu.

- Ne, to što je bilo u Makedoniji, to je njihova politika. U Leposaviću nema uznemirenosti, i što se tiče opštine za koju sam odgovoran nema nikakve šanse da se tako nešto dogodi - ocenjuje Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića.

Politike u Makedoniji i na Kosovu se dosta razlikuju, ali su u nekim apsektima dosta i slične. Bivši gradonačelnik Kosovske Mitrovice, Krstimir Pantić smatra da je kumanovski scenario na severu Kosova moguć, ukoliko međunarodna zajednica želi da izvrši dodatni pritisak na vladu u Beogradu.

- Dakle, taj scenario je moguć ako međunarodna zajednica odluči da izvrši dodatni pritisak na vladu u Beogradu kako bi odustali od hidroelektrane Gazivode, elektroenergetskog sistema i telekoma na Kosovu. I jedino je moguć ako Albanci dobiju zeleno svetlo od međunarodne zajednice - zaključuje Pantić.

Željko Tvrdišić, glavni i odgovorni urednik radija Kontakt plus iz severnog dela Kosovske Mitrovice kaže da je potencijal za nasilje na Kosovu uvek prisutan.

Beograd je sve dao

Funkcioner DSS-a sa severa KiM, Marko Jakšić, kaže da severu KiM ne preti nikakva opasnost, jer je Beograd sve priznao što je trebalo.
- Pre svega, ovo što se dešava u Makedoniji je američka priča, a ona se svodi na dogovor sa Rusijom oko turskog toka. Njima trenutno nije u interesu da prave nemire na Kosovu, jer u situaciji kada je Beograd sve dao i priznao, napravio granice i potpisao kapitualciju, on ne može da smeta. Dakle, Amerikanci nemaju motive za to, a od njih sve zavisi - kaže Jakšić.

- U vazduhu ga možete osetiti, postoji. To su pokazale demonstracije u Prištini i ranije nasilje nad Srbima. Ako bude interes nalagodavaca nasilja u Kumanovu da se nasilje prenese na Kosovo to neće biti problem.

U vezi sa političarima

Prema navodima makedonske policije, lideri oružane grupe uhapšene u Kumanovu su petorica Albanaca s Kosova,  koji su od ranije poznati po formiranju paravojnih struktura u regionu, i za većinom od njih su raspisane međunarodne poternice. Osim što su poznati kao "problematični momci", poznati su i po vezama sa albanskim političarima sa Kosova i iz Makedonije, među kojima su Ramuš Haradinaj, Menduh Tači, ako i Aljbin Kurti.

Rizaj Beg poznat po ratnom nadimku "Komandant Begu" bio je pripadnik OVK zoni Dukađin pod komandom Ramuša Haradinaja, a posle rata je bio njegov telohranitelj. Kao jedan od vođa grupe spominje se i veteran OVK Džafer Zimberi, koji je bio na poslednjim kosovskim izborima bio kandidat za poslanika na listi Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova. Osumnjičen je i Mirsad Ndrecaj ili "komandat NATO" koji je bio jedan od uticajnijih članova Haradinajeve partije u Đakovice, gde je jednom prilikom hapšen zbog pretnji sudijama.

Kosovoski faktor

Ovom spisku posebnu dimenziju za spekulacije daje činjenica da je Ramuš Haradinaj, koji je važio za osobu od velikog utivacaja na lidere OVK u Makedoniji. Upravo on, je posle potpisivanja Orhidskog sporazuma bio zadužen da "smiri" one koji ne prihvataju dogovor. Zanimljivo, je i da je Ramuš nedavno boravio u Vašingtonu gde mu je "diplomatski objašnjeno" da mora da podrži formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, pred kojim bi, kao se uveliko spekuliše mogli da se nađu i njegov on, ali i njegov brat Daut.

On je svoje stavove javno iznosio na stranici Fejsbuk, gde je napadao predstavnika albanaca Alija Ahmetija (Demokratska unija za integracije) u makedonskoj vlasti govoreći da je "prodao rat boraca OVK zarad svojih ličnih interesa". Iz prepirke sa Hamdi Ndrecajem iz Uroševca, koja se pojavila u makedonskim medijima govori se o postojanju grupe koja je u Makedoniji patrolirala crnim uniforama.  

Među osumnjičenima je i Sami Ukšini - Komandant Sokolji, takođe iz Đakovice, koji je se sa desetak članova svoje porodice borilo se u redovima OVK na Kosovu, ONA u Makedoniji i OVPBM na jugu Srbije. Tokom sukoba u Makedoniji, bio je komandant brigade u regionu Lipkova. Nakon rata je podržavao partiju Alija Ahmetija, ali se iz prisluškivanih razgovora koje je objavila makedonska opozicija sa liderom Demokratske partije Albanaca Manduhom Tačijem, može zaključiti da je promenio stranu.

Osumnjičen je i Dem Šehu - "Juniku"  iz Dečana, veteran ratova u na Kosovu i u Makedoniji, koji je jedno vreme bio telohranitelj Alija Ahmetija. Još jedan veteran ratova u Makedoniji i na Kosovu je Muhamed Krasnići, ili "Komandant Mališeva", čiji je brat Alban je visoki funkcioner Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija.

2024 © - Vesti online