Utorak 12.05.2015.
05:00
D. N. Petrović - Vesti

Vučić trampi Gazivode za EU

A. Čukić
Otimačina: Bez Gazivoda Srbi nemaju od čega da žive

Patriotski blok smatra da vlast nastavlja sa politikom razmene teritorije za neizvestan put ka članstvu u EU, a predsednik opštine Zubin Potok poziva vlast u Beogradu u pomoć, ali smatra da je ponuda premijera Aleksandra Vučića Prištini o podeli vlasništva nad jezerom na ravne časti katastrofa za srpski narod.

Jezero već prodato Turcima

Albanski mediji tvrde da je Vlada Kosova, bez dogovora sa Beogradom, kompletnu kosovsku infrastrukturu za proizvodnju i prenos električne energije, pa i Gazivode, prodala turskim investitorima koji sada traže svoje. Predstavnica Vlade Kosova Edita Tahiri tvrdi da je ceo kompleks Gazivode "bogatstvo Kosova" i da o tome nema šta da se razgovara.

Osim jezera i brane, tu je i hidroelektrana Gazivode. Ako ovaj strateški i za Srbe najznačajniji resurs padne u ruke Albanaca, a uveliko se radi na tome, Srbi u Zubinom Potoku će gubiti 10 miliona evra godišnje, neće imati od čega da žive i moraće da se sele ili da nastave da za pomoć moljakaju Beograd i međunarodnu zajednicu.

Oko 79 odsto jezera nalazi se na teritoriji opštine Zubin Potok, a 21 odsto na području opština Novi Pazar i Tutin koje su u centralnoj Srbiji. Pri tom, 90 odsto vode potiče iz izvorišta u centralnoj Srbiji koja je gradila branu i hidroelektranu, a 99 odsto profita prištinsko preduzeće Ibar - Lepenac ubira na teritoriji Zubinog Potoka.

Gradonačelnik Zubinog Potoka Stevan Vulović poručuje da su Gazivode njihov resurs i da ga nikome neće dati. On objašnjava da Priština godinama uz blagoslov međunarodne zajednice, pljačka građane opštine Zubin Potok i severnog Kosova i da namerava da to nastavi. Kada je prošle godine zatražio da branom i jezerom gazduje opština Zubin Potok, hteli su da ga pod lažnim optužbama strpaju u zatvor.

- Pozdravljamo reči Aleksandra Vučića "ne dam Gazivode". Dobro bi bilo i da Srbija stane uz nas. Međutim, ne možemo da prihvatimo "pola-pola", kako predlaže premijer, već da opština Zubin Potok ima većinski udeo nad ovim resursom. Sve ispod toga je neprihvatljivo i za srpski narod na severu Kosova katastrofalno - naglašava Vulović.

Prva seoba

Kada je 1972. godine Džemal Bijedić postavio kamen temeljac za branu visoku 107 i široku 460 metara, Srbima u Ibarskom Kolašinu (današnji Zubin Potok) savetovano je da se na vreme sele i u Srbiji potraže bolji život. Jezero je potopilo imanja i oteralo oko 8.000 Srba. Veruje se da je to bio deo opšteg separatističkog plana.

Patriotski blok sa severa Kosova koji čine DSS, Dveri, Udruženje Stara Srbija i Društvo srpsko-slovenske solidarnosti "Gregorije Stepanovič Ščerbin" u saopštenju premijerovo obraćanje naziva šarlatanskom predstavom.

- Princip razmene teritorije za članstvo u EU vlast u Beogradu u potpunosti ostvaruje. Briselskim sporazumom Kosovo je otpisano još pre dve godine, a novim Ustavom Srbije to će biti i verifikovano - ukazuje se u saopštenju Patriotskog bloka i dodaje da su Nemci posebno zainteresovani za Gazivode i da je njihov kontingent Kfora zbog toga stalno prisutan u Zubinom Potoku i okolini jezera. Bez ove akumulacije ne bi mogle da se hlade turbine u kosovskim termoelektranama, a Priština ne bi imala vodu za piće.

2024 © - Vesti online