Ponedeljak 11.05.2015.
12:00
B. R. - Foto: A. Čukić

Pun kofer ljubavi

A. Čukić
Petra Stevanović sa bakom i majkom

I vratila se naša devojčica, uoči Đurđevdana, opet sa punim koferom ljubavi. I nade da će se uskoro samostalno osloniti, prvi put u životu, na svoje noge. Jer za nju odavno već nije bilo leka u Srbiji, gde se posledice cerebralne paralize još ne tretiraju kao u Državnoj klinici u Tuli, gde je je prof. dr Sergej Šišov Vitaljevič, pomogao mnogim bolesnim mališanima svojevrsnim zahvatom.

Petru, štićenicu "Vesti", kojoj su humani ljudi, rodbina i prijatelji sakupili 3.500 evra za ovaj medicinski zahvat, posetili smo u skromnom stanu njenih roditelja, 39-godišnjeg oca Ivana, koji sam izdržava četvoročlanu porodicu i 34-godišnje majke Tamare, nevelikom ali lepom domu čiji prozori i balkon gledaju na veliki svet. Iz tog velikog sveta doneli smo im pozdrave, želje i priloge dobrih ljudi koje smo dobili u međuvremenu, a namenjeni su daljem lečenju ove devojčice.

Priložnici

Porodici Stevanović uručili smo sledeće priloge: 2.000 dolara koje je poslao naš čitalac Dragiša Stojanović iz Port Kembla u Australiji i 50 evra dar porodice Svetozara i Vesne Šušić iz Nikšića u ime njihove ćerke Sofije. Istovremeno smo upoznali roditelje da im je na devizni račun stigla i donacija od 130 evra iz Kanbere, poklon Radmile Božić i njenih prijatelja.

- Sve je, hvala bogu, proteklo u najboljem redu. Put je bio naporan, jer smo posle dolaska avionom u Moskvu preseli u autobus do Tule, gde nas je primio poznati ruski ortoped i hirurg, koji je izvršio takozvanu potkožnu miotomiju, odnosno potkožno isecanje patološki izmenjenog mišićnog vlakna pomoću specijalnog hirurškog instrumenta. Tretirao je Petrine obe noge i jednu ruku. Jedva smo čekali da se ona probudi nakon zahvata, koji nije bezazlen jer postoji mogućnost da se povredi okolno zdravo tkivo. Petra se ipak najviše obradovala povratku kući i sada čekamo da prođe 20 dana kada će joj biti dozvoljeno, uz nadzor fizioterapeuta, da prvi put pokuša da se osloni na noge. U junu ćemo na rehabilitaciju u Banju Koviljaču, a za šest meseci na kontrolu u Rusiju. Hvala svim humanim ljudima - priča ozareno majka Tamara koja je za svoj rođendan dobila najlepši mogući poklon - ostvarena joj je jedina želja da bolesnu ćerku odvede na lečenje.

I dalje ćemo pratiti zdravstveno stanje male Petre, ali odlazeći iz njihovog toplog doma, shvatili smo da pored medicine i ljubav znanih i neznanih može da učini ono što je do juče bilo nemoguće. Hvala u ime Humanitarnog mosta svim učesnicima akcije za ozdravljenje devojčice koja tek treba da kroči u život.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online