Ponedeljak 11.05.2015.
06:51
Lj. Ivanović - Vesti

Vazdušni udari na imigrante

Tanjug/AP
Fotografija koja je obišla svet: Grčevita borba za život žene koja je preživela brodolom kod grčkog ostrva Rodosa. Ona je pokušala da pobegne iz Eritreje, a većina njenih sapatnika i sunarodnika sa broda je nestala u talasima Egejskog mora

Štaviše, evropske države će danas u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija zatražiti mandat i za intervenciju u teritorijalnim vodama Libije. Pisanje nacrta rezolucije poveren je Velikoj Britaniji koja ima mandat Brisela za taj posao.

Operativna komanda vazdušnih udara i pomorskih operacija bila bi poverena Italiji, a učešće bi uzelo još 10 država EU. Zasad nije odlučeno da li će biti zatražena asistencija NATO, ali ni to nije isključeno.

Grupisanje snaga

Zasad se zna da će u lovu na trafikante učestvovati Velika Britanija, Francuska, Španija i Italija. Svih 28 država EU podržava akciju, a veruje se da će se i vojno još neke zemlje uključiti.

Plan za napad na mrežu trafikanata i brodove će danas u UN braniti i Federika Mogerini, šefica diplomatije EU i ona će pojasniti na šta se tačno misli da se kaže "uništiti poslovni model trgovaca ljudima" tako što će ciljati njihove brodove koji nedeljno u Evropu prebacuju desetine i stotine imigranata uglavnom i u podsaharske Afrike i sa Bliskog istoka koji se svakodnevno upućuju na kratko, ali vrlo rizično putovanje od libijskih obala do Italije.

Kako se nedavno vratila iz Pekinga, Mogerinijeva veruje da Kina neće u Savetu bezbednosti blokirati evropski plan, a viši zvaničnici uključeni u izradu strategije veruju da ni Rusija neće imati ništa protiv, uprkos aktuelnom sukobu sa Zapadom oko građanskog rata u Ukrajini.

Već je britanski ratni brod HMS Balvark stacioniran na Malti odakle će identifikovati mete i tražiti od komande u Rimu odobrenje za uništenje.

2024 © - Vesti online