Ponedeljak 11.05.2015.
05:43
J. L. Petković - Vesti

Srpske opštine na dugom štapu

A. Čukić
Marko Đurić

Priština je time grubo prekršila Briselski sporazum, tvrdi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. On ističe da će Srbija istrajati na formiranju Zajednice srpskih opština, te da Priština ima obavezu da ne blokira Srbiju u njenim evropskim integracijama.

- Jednostrano otkazivanje Prištine u političkom smislu je pokušaj stvaranja talačke krize u kojoj mi treba da budemo taoci. Ta odluka Prištine je loša poruka i za normalizaciju odnosa, i očekujem da zbog toga i međunarodni posrednici izvrše pritisak na Prištinu - rekao je Đurić ističući da Priština nema političku volju da sprovede dogovoreno.

Nezvanično, Đurić kaže da su predstavnici Brisela nezadovoljni ovakvim stavom Prištine. Međutim, zvanično, i očekivano, iz centra EU je stigao drugačiji komentar.

Portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič objašnjava da je u narednih nekoliko nedelje planirano više sastanaka, i da se, što se njih tiče, dijalog se nastavlja.

- Jedna strana ima problem sa datumom jednog od sledećih sastanaka, a mi očekujemo što skoriji dogovor o novom terminu - istakla je ona, i podsetila na dogovor koji su 21. aprila napravili premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kosovske vlade Isa Mustafa.

Edita Tahiri, ministarka u kosovskoj vladi, kaže da Priština ne krši Briselski sporazum, i da je Đurićeva izjava "još jedna laž".

Marić: Imamo podršku Zapada

Ministar za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi Ljubomir Marić kaže da Srbi imaju podršku međunarodne zajednice za formiranje ZSO.

"Za Srbe su prvih šest tačaka, koje se odnose na Zajednicu srpskih opština, najvažnije. Garant tog sporazuma je međunarodna zajednica i očekujem da će uskoro zakazati sastanak na kojem će se o tome govoriti", ocenio je Marić.

2024 © - Vesti online