Nedelja 10.05.2015.
09:25 >> 16:12h
Tanjug, slobodnaevropa.org

Gotovo u Kumanovu: Ubijeno 8 policajaca i 14 terorista

Reuters
I dalje napeto u Kumanovu
15:50 - Gotova akcija: Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Ivo Kotevski rekao je da je policija pronašla tela 14 terorista u uniformama. "MUP radi na identifikovanju poginulih terorista. Teroristička grupa je brojala više od 40 ljudi, a teroristi su planirali napade na makedonske institucije", rekao je Kotevski i dodao da je stradalo osam policajaca. Pronađen je veliki arsenal oružja, a lideri oružane grupe su bili Muhamed Krasnići, poznat kao komandant Mališeva, Mirsad Ndrecaj, poznat kao komandant NATO, Sami Uškini, poznat kao komandant Sokoli, Bei Rizaj i Dem Šehu. Trojica njih bili su u grupi terorista koji su se u subotu predali policiji.

14.56 - Pronađen automobil bomba: Makedonska policija je u Divljem naselju uništila automobil-bombu, koji je bio pun razornog eksploziva, javljaju mediji. Izvor kaže da je plan terorista bio izvođenje akcije sa što više ljudskih žrtava, u cilju izazivanje panike i destabilizacije države. Imajući u vidu da je u Skoplju bilo planirano održavanje maratona i da je nedelja u Kumanovu "pazarni dan" bilo je opravdano dejstvo bezbednosnih snaga na razbijanju ove terorističe grupe.

14.11 - Teroristi pred sudom: Grupa od oko 20 terorista, koji su se predali policiji u Kumanovu, danas će biti izvedeni pred sudiju Osnovog suda u Skoplju, javila je skopska televizija "Kanal 5". Pred skopski sud već pristižu policijska vozila.

12.30 - Snajperom na policiju: Broj poginulih policajaca porastao na osam, javljaju makedonska televizija Sitel i list Večer. Strahuje se da ima još ubijenih policajaca, jer su jutros gađani iz snajpera.

12.43 - Vlast podmetnula bandu: "Opasno je, ali najviše nas zabrinjava što nemamo potrebne informacije šta se dešava i ko je ovo smislio. Nemamo nikakvih informacija", rekao je jedan Kumanovčanin, dok drugi dodaje da je "situacija nameštena zbog opozicionog mitinga, da bi se vratio predsednik iz Moskve i da bi se sprečio veliki miting opozicije".

10:00 - Još povređenih: U novim okršajima sa teroristima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova u Kumanovu ranjena su još trojica makedonskih policajca, tako da je broj ranjenih dostigao brojku od 33 povređena pripadnika snaga bezbednosti Makedonije.

09:30 - Nastavak akcije: Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je jutros da policijska akcija u kumanovskom Divljem naselju, gde je u subotu ujutru sve počelo, ipak još nije okončana, javila je agencija MIA.

Noć u Kumanovu je protekla mirno, ali su se u nedelju ujutru čuli prvi pucnjevi iz pravca Divljeg naselja, gde je u subotu policija započela akciju protiv naoružane grupe, koju je označila kao terorističku. Sa nekih krovova se podizao gust i crn dim. Rejon Kumanova, kako se navodi, nadleću helikopteri i bespilotne letilice.Na ulicama Kumanova je primetno pojačano policijsko prisustvo, a na svim ulazima I izlazima Divljeg naselja se nalaze policijske kontrole.

Agencija MIA je navela imena poginulih pripadnika policije: Žarko Kuzmanovski (32), Sašo Samoilovski(32), Nenad Serafimovski (28), Isamedin Osmani, Boban Ivanović i Goran Ilievski.

Ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska je najavila da će policijska akcija trajati sve dok i poslednji terorista ne bude neutralisan.

Cilj terorističkog napada grupe, ponovila je, bile su državne institucije.

2024 © - Vesti online