Nedelja 10.05.2015.
09:40
Tanjug

Han: Hitno smiriti situaciju u Makedonijii

Fonet/N. Đ.
Han zabrinut zbog dešavanja u Makedoniji

- Veoma sam zabrinut zbog tekuće situacije u Kumanovu i mogućeg gubitka ljudskih života i ranjavanja - napisao je Han u subotu u saopštenju za medije, reagujući na izveštaje da su petorica policajaca poginula, a više njih ranjeno tokom antiterorističke akcije u Kumanovu.

Han je pozvao političke lidere da uspostave mir i da sprovedu temeljnu, objektivnu i transparentnu istragu u skladu sa zakonom.

- U interesu stabilnosti  cele zemlje mora se izbegavati svaka eskalacija nasilja - upozorio je on.

Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl ocenio je ranije danas da sukobi makedonske policije sa naoružanim grupama u Kumanovu  predstavlaju prekretnicu i da bi njihova eskalacija ugrozila ne samo stabilnost te države, nego i celog regiona.

''Krvavim sukobima u Kumanovu i ljudskim žrtvama, politička kriza u Makedoniji dostigla je po svemu sudeći presudnu tačku za budućnost zemlje koja već deset godina čeka na otvaranje pregovaračkih poglavljaza pristupanje EU. Makedonija u ovom trenutku zaslužuje svu pažnju EU i međunarodne zajednice, a destabilizacija ove države bi lako mogla da ima teške posledice za regionalnu stabilnost jugoustočne Evrope - poručio je Vajgl.

2024 © - Vesti online