Subota 09.05.2015.
23:08
Tanjug

Dan pobede: Srbija je ponosna na svoju antifašističku borbu

Tanjug
Premijer na svečanoj ceremoniji

Svečanost u Centru Sava, kojoj je prisustvovao premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednica parlamenta Maja Gojković, državni zvaničnici, ruski ambasador Aleksandar Čepurin i drugi predstavnici stranih ambasada, verskih zajednica i brojni gosti, počela je državnom himnom koju je izvela devojčica Ivona Rambosek.

Premijer Vučić je poručio da je Srbija u Drugom svetskom ratu žrtvovala sebe za veliku ideju antifašizma, na kojoj danas počiva Evropa dodajući da na Dan pobede imamo pravo da budemo srećni i da slavimo pobedu jake, pobedničke Srbije.

Vucić je rekao da mi na Dan pobede slavimo to što su "naši ljudi pobedili nemačku čizmu i ustaški nož i sve druge koji su u nestanku Srba videli rešenje svojih problema".

Svako drugo tumačenje bilo bi neispravno, poručio je premijer.

Tanjug
Rusi i Srbi nikada neće biti jedni protiv drugih: Aleksandar Čepurin

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin poručio je da je budućnost u jedinstvenoj Evropi, bez zidova koji je dele, i izrazio uverenje da Rusi i Srbi nikada neće biti jedni protiv drugih.

On je istakao da budućnost Evrope, pa i Rusije i Srbije, u mnogome zavisi od toga kako ćemo da sačuvamo ono što je vredno.

Zahvalivši se svim saveznicima koji su se borili tokom Drugog svetskog rata, Čepurin je rekao da su  ipak najveći doprinos dali sovjetski i jugoslovenski narod.

Tanjug
Sava Centar je bio krcat

 U okviru kulturno - umetničkog programa hor i orkestar ''Braća Baruh'' izveli su pesme "Slobodo'', ''Po šumama  i gorama '' i rusku pesmu ''Dan pobede'', a prikazani su i snimci Beograda tokom rata i posle oslobođenja.

U okviru porgrama, nastupili su i glumci, a u sali su bila i brojna deca iz umetničke škole Artimedia koja su nosila savezničke zastave.

Tanjug
Premijer sa najmlađima

Skup je završen prikazivanjem filma ''Bitka za Sevastopolj'', a planiran je i vatromet na Ušću u 23 sata. 

2021 © - Vesti online