Subota 09.05.2015.
22:53
Blic

Nikolić ne želi više da bude "engleska kraljica"

Tanjug/AP
Predsednik sve oštrije kritikuje ministre Vlade Srbije

Oni smatraju da u tom kontekstu treba posmatrati sijaset njegovih neretko zapaljivih izjava, sve učestalije intervjue, glasnije kritike na račun ministara u Vladi i najave o novoj platformi za Kosovo čim se vrati iz Moskve.

Neke od najnovijih su “da misli da će najvažniji uslov za stupanje Srbije u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da Srbija to neće učiniti jer na takav uslov ne bi pristao nijedan narod.“

„Na to mogu pristati samo robovi”, zatim da bi “projekat Turski tok mogao da obezbedi energetsku stabilnost države, ali ne i profit kao što bi to mogao Južni tok”.

Nakon otvorenih kritika na račun ministara Zorane Mihajlović i Ivice Dačića, i mimoilaženja sa ministrom Bratislavom Gašićem, prekjuče je optužio i ministra policije Nebojšu Stefanovića da mu je ugrožena bezbednost zbog nemara MUP-a prema njegovom “mercedesu S600”.

- Jasno je da se Nikolić više ne zadovoljava ulogom “engleske kraljice”, koja mu nije pomogla, niti ga je spasla od raznih kritika. On sada pokušava da podseti i premijera Aleksandra Vučića i javnost da je u zemlji najmanje druga po funkciji najprepoznatljivija politička figura, a da je bio prilično potisnut. Ono što sada radi još uvek nije direktno suprostavljanje sa Vučićem, ali je sve vidljivija kritika njegovih ministara. Tenzija i razlike između Nikolića i Vučića postoje, ali to još nije rat i nepomirljiv sukob. Jasno je ko je tu jači, ali očigledno je da ni Nikolić nije toliko neuticajan kao što se to mislilo ili se nekima činilo - kaže za “Blic” politički analitičar Đorđe Vukadinović.

2024 © - Vesti online