Nedelja 10.05.2015.
05:46
Lj. Ivanović - Vesti

Nek narod kaže da li želi EU

Reuters
Kameron potvrdio referendum o EU

- Da, sprovešćemo taj referendum o našoj budućnosti u Evropi - rekao je Kameron novinarima posle razgovora s kraljicom Elizabetom o početku formiranja nove vlade.

Kameron je rekao da će što pre početi sa sprovođenjem plana o davanju većih ovlašćenja Škotskoj koja je dominantno glasala za nacionalističku Škotsku nacionalnu stranku koja se zalaže za nezavisnost Škotske. Međutim, konzervativci su još pre izbora jasno poručili Škotima da je referendum prošao i da nije moguće očekivati da se on iznova i iznova ponavlja dok rezultat ne bude po volji secesionistima.

- Plan nam je da u Škotskoj stvorimo najautonomniju vladu na svetu s velikim ovlašćenjima u porezima, a ustavni poredak neće biti izgrađen ako taj plan ne bude fer prema Engleskoj - dodao je novi stari premijer.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je nakon Kameronove pobede kako očekuje da radi na tome da Velika Britanija ostane u EU i da mu je spreman u tome pomoći.

Bivši predsednik desne poljske vlade saopštio je da je Velika Britanija igrala ključnu ulogu u "agendi za zajedničku dobrobit Evrope", ustrajući na konkurentnoj privredi, delotvornom jedinstvenom tržištu i slobodnoj trgovini.

- Računam na to da će nova britanska vlada biti za ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji. Spreman sam da joj u tome pomognem - rekao je Tusk i dodao:

- Duboko sam uveren da izvan EU nema boljeg života za bilo koju državu. Bolja EU u interesu je ne samo Velike Britanije, nego svih zemalja članica - istakao je.

Kameronovi konzervativci obezbedili su apsolutnu većinu u parlamentu osvojivši već 236 od 650 mesta, uprkos tome što su predizborne ankete predviđale "mrtvu utrku" s laburistima koji su na izborima u četvrtak pretrpeli težak poraz.

Ode crveni Ed

Lider Laburističke partije Ed Miliband, kojeg su u šali nazivali "Red Ed" (Crveni Ed) koji je bio favorit za pobedu na izborima, podneo je ostavku posle šokantnog poraza.

"Velikoj Britaniji treba snažna Laburistička partija i vreme je da neko drugi preuzme vođstvo nad njom", rekao je Miliband.

Naglasio je da mu je žao zbog ovakvog izbornog rezultata te da je radio najbolje što je znao u pet godina na čelu stranke.

2024 © - Vesti online