Nedelja 10.05.2015.
04:19
O. Ikodinović - Vesti

Putinovo "njet" nametanju sile

Tanjug/AP
Moskovska parada je najveća u dosadašnjoj istoriji

Putin je rekao da su opasni pokušaji stvaranja jednopolarnog sveta i naglasio da se u poslednjih nekoliko decenija sve više ignorišu osnovni principi međunarodne saradnje, što podriva stabilnost globalnog razvoja. Ruski lider je uveren da "naš zajednički cilj treba da bude razvoj sistema jednake bezbednosti za sve države".

- Sistemi, adekvatni savremenim pretnjama, izgrađeni na regionalnoj i globalnoj, vanblokovskoj osnovi, jedino mogu osigurati mir i spokoj u svetu - dodao je Putin.

Ruski predsednik je pozvao sve učesnike, zvanice i goste parade da nikada ne zaborave koliko je zla nacizam naneo čovečanstvu. Putin je otvarajući paradu izjavio da je rat pogodio 80 odsto svetske populacije, da su mnoge evropske zemlje bile porobljene i okupirane, a da je Sovjetski Savez preuzeo na sebe najsvirepije udare neprijatelja.

Nikolić kod Putina

Predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, potvrdili su u razgovoru u Moskvi prijateljstvo i razumevanje koji postoje između dve zemlje i želju da se saradnjom i zajedničkim naporima izbore za bolji život svih građana. Nikolić se preksinoć sreo sa Putinom na prijemu koji je ruski predsednik organizovao za šefove državnih delegacija koje prisustvuju vojnoj paradi povodom 70 godina pobede nad fašizmom.

Ruski lider je u jednom trenutku zamolio Crveni trg da utihne i da minutom ćutanja oda počast svima koji su dali živote za današnju slobodu u kojoj živimo, za svakog vojnika, za sve poginule u Kursku, u bici za Sevastopolj, Lenjingrad, Staljingrad, za svaku ulicu, za sve koji su skončali od gladi, umrli u logorima...

Putin se zahvalio svim saveznicima koji su se borili protiv fašizma, ističući da su herojsko protivljenje fašizmu pokazali i Srbi.

Veličanstvenoj vojnoj paradi, kakva dosad nije viđena, prisustvovalo je skoro 30 svetskih lidera, među kojima su i predsednici Srbije i Republike Srpske, Tomislav Nikolić i Milorad Dodik. Zbog ukrajinske krize veliki broj zapadnih lidera nije prisustvovao paradi.

Za Ruse ovo je dan ponosa i tuge, i jedan od najvažnijih praznika u godini. Prema prvim procenama, moskovske ulice, u samom centru grada, juče je preplavilo više od 165.000 ljudi. Grad je već danima svečano okićen, oblepljen posterima i ukrašen bilbordima u čast Dana pobede. Na gradskim trgovima su održani brojni koncerti, sa zvučnika su odjekivale patriotske pesme... Ljudi su pronosili crvene karanfile, georgijevske lente, ruske zastave i druge nacionalne simbole i simbole velike pobede.
Turisti su radoznalo upijali nesvakidašnje slike i prizore, fotografisali svaki kutak ruske prestonice, i ne pitajući koliko košta - pazarili majice sa likom Putina.

Crveni trg i glavne moskovske ulice juče su se tresli. Njima je prodefilovalo više od 16.500 vojnika, 200 jedinica vojne tehnike, uključujući i najnoviji tenk nove generacije armata. Spektakl na nebu iznad Moskve priredila je avijacija - 143 borbena aviona i helikoptera. Ne računajući probu, prvi put su prikazani borbeni avioni četvrte "plus plus" generacije, Su-30 i Su-35, kao i modernizovani jurišni helikopteri Mi-35M i školski ansat-U.

Strojevim korakom po centralnom moskovskom trgu koračalo je 75 vojnika iz Srbije, među kojima su i dve devojke. Naši gardisti na Crvenom trgu u Moskvi marširali su jedinstvenim srpskim strojevim korakom u stroju pobednika, uz zvuke čuvene pesme "Kaćuša" i zadobili su velike simpatije posmatrača.

Dan pobede svečano je obeležen i širom Rusije, uključujući i Krim i u Sevastopolj. Rusija je potrošila oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve, kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede.

Izložba o oslobođenju Beograda

Srpski predsednik Tomislav Nikolić je tokom posete Moskvi, u Domu ruske dijaspore "Aleksandar Solženjicin", otvorio izložbu "Oslobađanje Beograda. 70 godina kasnije", kojoj su prisustvovali: ruski režiser Nikita Mihalkov, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Titov unuk - Josip Broz, ćerka generala Birjuzova, predstavnici srpske ambasade i mnogi drugi. Po završetku izložbe, na motorima su stigli i ruski motociklisti Noćni vukovi, predvođeni liderom Aleksandrom Zaldastanovim. Međutim, Nikolić je već bio otišao, tako da se, uprkos planiranom susretu, nisu sreli.

Danas stiže Angela Merkel

Osim brojnih lidera država i vlada, vojnoj paradi u Moskvi prisustvovao je i američki glumac i veliki Putinov prijatelj - Stiven Sigal. Povodom Dana pobede, danas bi cveće na spomenik Neznanog junaka u Moskvi trebalo da položi i nemačka kancelarka Angela Merkel. Ona je zbog ukrajinske krize odbila da prisustvuje vojnoj paradi, ali je svoj dolazak u Rusiju najavila za 10. maj.

2024 © - Vesti online