Subota 09.05.2015.
14:17
Tanjug

Niš dobio spomenik sovjetskim vojnicima koje su 1944. ubili Amerikanci

Tanjug
Mnogi istoričari se pitaju da li je bombardovanje sovjetskih vojnika bilo slučajno: Spomenik u Nišu

Sovjetski vojnici poginuli su 7. novembra 1944. godine, mesec dana posle oslobođenja Niša, u dejstvima američkih aviona na kolonu sovjetskih vojnika i avio eskadrile koja se nalzila na niškom aerodromu. Tada je život izgubilo više desetina sovjetkih vojnika, a identifikovane su 23 žrtve.

Spomenik je otkrio predsednik gardske organizacije Saveza boraca Miodrag Tričković. Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je rekao da naša zemlja vodi politiku tolerancije i saradnje sa drugim državama doprinoseći globalnoj stabilnosti, kao i da posebno mesto u oslobođenju Niša 1944. godine zauzima ruski narod.

Kodirektor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Viktor Safjanov rekao je da je Dan pobede najradosniji dan i da kao što su na otkrivanju spomenika ruska i srpska zastava, tako su te zastave danas pronete Crvenim trgom na

paradi u Rusiji. Safjanov je rekao da je to potvrda istorijskih i prijateljskih veza naših naroda.

Spomenik je od crvenog granita, težak je 38 tona sa dve kolone, reljefom i zvonom, a razultat je zajedničkog rada srpskog i ruskog naroda. Radovi na spomeniku, čije je podizanje inicirano od strane niških veterana i Srpsko-ruskog humanitarnog centra, podržala je Ambasada Ruske Federacije i grad Niš uz pomoć kompanije Jugorosgas.

Piloti sovjetske armije Krivonogi Petrovič i potporučnik Šipulja Mitrofanovič poginuli su u tim sukobima i sahranjeni su na Crvenom krstu, a njihovi zemni ostaci preneti su 1966. godine na groblje crvenoarmejcima koje se nalazi u Jagodini.

U knjizi niškog istoričara i publiciste Dragoljuba Ž. Mirčetića "Vazdušna bombardovanja Niša u Drugom svetskom ratu 1941 - 1944", uz citiranje memoara stranih autora, domaće i strane istorijske građe, kao i svedoka tih događaja, iznosi se dilema o tom događaju u naslovu "Zabuna ili namera". Pojedini istoričari skloni su da taj sukob smatraju početkom hladnog rata, rekao je niški istoričar i publicista Nebojša Ozimić.

2024 © - Vesti online