Petak 08.05.2015.
22:12
Tanjug

Makedonci sa decom, srednjoškolci, studenti... svi na ulicama protiv vlasti

Tanjug/AP
Makedonci četvrti dan na ulicama Skoplja

Kako navodi Nova, to je četvrta lokacija u makedonskoj prestonici pred kojom je demonstrante dočekao policijski kordon. Studenti, srednjoškolci, aktivisti, roditelji sa decom, penzioneri, nalaze se pred Sobranijem i skandiraju "ostavka, ostavka", a policajcima upućuju pitanja "Imate li i vi decu" i "Koga branite?". Protest je miran, a prate ga brojne domaće novinarske ekipe, ali i mediji iz inostranstva.

Demonstranti su prethodno bili sprečeni da protestuju ispred Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova i zgrade u kojoj živi premijer Nikola Gruevski. I tamo ih je sačekao kordon specijalne policije koja nije puštala ni ljude koji žive u blizini, pa ni one koji su krenuli u obližnju bolnicu da prođu, navodi Nova.

Mogli su da se čuju povici "Pustite nas, želimo da prijavimo ubistvo", aludirajući na ubistvo Martina Neškoskog. Deo srednjoškolaca koji protestuju ispred Ministarstva obrazovanja se priključio demonstrantima.

Tanjug/AP
Selfi pred kordonom u Skoplju

Predstavnici studentskog plenuma koji podržava građanske proteste su najavili da će u 23 časa blokirati bulevar kod biblioteke "Braća Miladinović" u znak protesta zbog, kako su naveli, policijske brutalnosti od pre tri dana kada su specijalci upali u čitaonicu i tukli studente.

Ovo je četvrti po redu protest protiv policijske brutalnosti, a demonstracije se održavaju u još osam makedonskih gradova. Osim u Skoplju, demonstracije se održavaju u Bitolju, Prilepu, Strumici, Kavadarcima, Kumanovu, Ohridu, Štipu i Svetom Nikloli. Protesti u ostalim gradovima su, takođe, mirni, javljaju makedonski mediji.

Građani su započeli proteste u utorak uveče, pošto je najuticajniji opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije obelodanio da je mladića Martina Neškovskog do smrti pretukao policajac na dužnosti.

2024 © - Vesti online