Petak 08.05.2015.
20:35
Tanjug

Orban ideju EU o azilantima nazvao ludačkom

Reuters
Viktor Orban neće da Mađarska igra po evorpskim "ludačkim" koracima

- Ideja Evropljana da neko dozvoli izbeglicama da uđu kroz njegovu zemlju a onda da ih rasporedi po drugim zemljama članicama je ludačka i nepoštena - rekao je Orgban u intervjuu lokalnom radiju.

- Nije vreme za solidarnost već za sprovođenje zakona. Ilegalna imigracija je prekršaj - dodao je on.

Orbanova primedba došla je u momentu kada se Evropa suočava sa rastućim talasima izbeglica iz ratom pogođenih oblasti iz Sirije, Iraka i Afrike.

Evropska komisija treba 13. maja da predstavi migracionu politiku gde će biti i predlozi za ustanovljenje izbegličkih kvota za sve države članice. O tom predlogu će razmatrati šefovi vlada i država EU na samitu 25. i 26. juna.

Posle Švedske, Mađarska je druga po uplivu izbeglica u Evropi. Ove godine u Mađarskoj je registrovano više od 40.550 zahteva za azilom i to u periodu od januara do maja, prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR). Od tog broja je 23.800 sa Kosova, a ostatak iz Sirije, Iraka i Avganistana. Mnogi od njih idu dalje u Nemačku i Austriju.

Vlada premijera Viktora Orbana koja želi zakon kojim bi bila ubrzana deportacija ilegalnih migranata, nedavno je izazvala kontroverze planovima da se sprovede anketa širom zemlje da se vidi da li Mađari misle da imigranti šire terorizam. To je naišlo na osudu UNHCR koji je izrazio svoju zabrinutost zbog rastuće tendencije Mađarske da se "ocrne" izbeglice koje beže od rata.

2024 © - Vesti online