Darovi radost donose siromasima

Uručenje donacije: Tomislav Pešić i Slavoljub Stoilković

Ovi prilozi veoma su ih obradovali, ali i izmamili suze na naboranim i ispošćenim licima. Novinari Humanitarnog mosta su ovom prilikom isporučili još jednu donaciju od 100 dolara, koje je takođe anonimna donatorka B. G. iz Adelejda uputila i Slavoljubu Stoilkoviću i njegovoj porodici iz Nove Brezovice.

A ni Slavoljub nije krio radost jer im svaki dinar uz planinskoj zabiti znači život.

Siromašni Tomislav i Stanislavka Pešić nemaju ni petla da zakukuriče i najavi novi dan. Tomislav je slabovid, a Stanislavka gluva, zbog reume teško se kreće, vreme provodi u kući, oko šporeta. A preživljavaju isključivo zahvaljujući donacijama dobrotvora i čitalaca "Vesti". Zaliha nemaju, sve što stigne ode na lekove i hranu. Sve preglede i lekove plaćaju jer nemaju zdravstveno osiguranje.

Sestre Savić

- Pozdravite naše dobročinitelje, mnogo su učinili za nas, da nije njih, odavno bismo bili u crnoj zemlji. Molimo se ujutru i uveče da Bog uredi sve kako treba - po zaslugama. Da dobrim ljudima dobrim vrati - poručuje Tomislav, glava kuće bez prihoda.

Ćerke su otišle, oni su ostali sami, pa je i glad zakucala na njihova vrata.
- Teško je. Samoća, bolest i nemaština ubijaju. Ko ne zna kako je to, bolje da nikad ne sazna. Svakog dana kad se probudimo prvo se pomolimo, a onda zahvalimo Svevišnjem što još uvek gledamo belo videlo - rastajemo se sa Tomislavom koji rukavom kaputa briše suze iz zamagljenih očiju.

I Stoilkovići su se obradovali donaciji iz Australije. Slavoljub je odmah rešio da se razduži u prodavnici u selu na Bareliću, a ono što ostane iskoristiće da kupi letnju garderobu deci.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Hvala dobrotvorki na novcu, dođe mi da poletim od sreće, jer uvek stigne u pravo vreme. Smrt majke Stojanke (80) nas je zatekle i donela sem tuge i troškove. Naše je da isteramo red majci, kako se kaže u našem kraju, da sve pomene mrtvima obeležimo - poručuje 40-godišnji Slavoljub koji živi u čatmari, u jednoj sobi, sa suprugom Radicom (33), sinom Bojanom (10) i ćerkama Bojanom (7) i Miljanom (6). Tu su i njegov otac Milan (74) i psihički oboleli brat Goran (43). Desetogodišnji Bojan zbog atrofije mišića obitava u kolicima, ali i završava treći razred osnovne škole na Bareliću. Bojana je učenica drugog razreda, a Miljana ide u predškolsku ustanovu. Sve troje dece raduju se kupovini letnjih majica.

- Neka Bog da svim dobrim ljudima zdravlja i sreće. Zahvaljući čitaocima "Vesti" glad je iza nas, nadamo se da nikad neće proviriti u naš skromni dom. Sada nas hrane dve krave i pet koza koje imamo. Imamo mleka za decu, sira, mesa. Zimi je bilo teško i za nas i stoku. Leti je lakše. Ima livada za ispašu, kosimo ručno kako bismo stoci obezbedili seno za zimu. Pozdravite sve humane ljude i recite im da smo sada mnogo srećniji nego kada su prvi put pročitali našu tužnu sudbinu - kazuje na rastanku Slavoljub Stoilković.

Obećanje iz Tutina

Sestrama Savić, 20-godišnjoj Anici i 19-godišnjoj Milici iz Mitrove kod Tutina, koje sa bolesnim ocem Markom još žive u trošnom kućerku, bez vode i kupatila, poštom je uručena donacija od 100 dolara plemenite B. G. iz Adelejda.
- I to ćemo utrošiti na završne radove u novoj kući, čim se uselimo, poslaćemo fotografije da svi naši donatori vide kako smo se zahvaljujući njima skućili - poručuje Anica, koju možete dobiti na telefon: 00381 64 258 6500.

2024 © - Vesti online