Petak 08.05.2015.
18:48
b92.net, Srna

Srpskim gardistima puna srca: Nema veće časti od parade

Tanjug/AP
Garda Vojske Srbije na Crvenom trgu u Moskvi

- Mislim da je san svakog oficira, ne samo u Srbiji nego i u svetu, da prisustvuje na velikoj paradi, pogotovu ako je reč o paradi koja obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Siguran sam da u srpskoj vojsci ne postoji nijedan oficir, podoficir ili vojnik koji ne bi želeo da bude sada na mom mestu ili na mestu bilo koga od nas sedamdeset petoro - ističe potpukovnik Vladimir Vukajlović, komandant Gardijskog bataljona, dodajući da su među srpskim vojnicima i dve devojke.

Dok će se na Crvenom trgu bez pauze smenjivati koračnice "Slavjanka", "Kaćuša" i druge, za vojnike koji marširaju važan je pre svega bubanj i tempo koji on daje. Strojev korak koji gazi vojska Srbije razlikuje se od ruskog i onih kod drugih nacionalnih armija koje učestvuju na paradi.

- Njihov tempo je otprilike 120 do 125 koraka u minuti. Kod nas je 100 do 116. Trik ne postoji, samo smo se fizički više pripremili i u principu možemo da ispratimo to bez ikakvih problema - navodi Vukajlović.

Sa nacionalnim ešalonom Vojske Srbije koji čine 72 pripadnika Garde i po jedan pripadnik RV PVO, kopnene vojske, Komande za obuku, ekipa B92 srela se ispred Muzeja oružanih sila, gde su primili medalje za učešće u svečanoj paradi. U Moskvi su od 25. aprila i iako su najveći deo vremena posvetili uvežbavanju, individualnom, i s drugim ešalonima, uspeli su da vide i rusku prestonicu.

- Videli smo i dosta muzeja, bili u Kremlju, imali krstarenje Moskvom... Tako da jesmo videli Moskvu, možda ne u potpunosti, ali veliki deo smo videli - ističe Vukajlović.

Sa ešalonom Vojske Srbije u petak se sreo i predsednik Srbije Tomislav Nikolić u našoj ambasadi u Moskvi. Nikolić je srpske vojnike pozdravio u dvorištu Ambasade, a zanimljivo je da je ovo prvi put da je predsednik Srbije pozdravio Gardu u inostranstvu.

2024 © - Vesti online