Petak 08.05.2015.
21:07
S. M. Tomić - Vesti

Pištolji kao oči kriminala

Stopa ubistava eksalirala je devedesetih godina u Nju Orleansu, 1996. grad je dostigao sramni rekord i sa 350 ubistava postao prestonica SAD-a. Umetnik Brajan Borelo tada je osmislio izložbu koja će raspravu o oružanom nasilju u Americi preneti na područje umetnosti, koja je tako postala sredstvo dijaloga. Više od 60 slikara, vajara, fotografa, pesnika koristilo je vatreno oružje u svojoj viziji prikaza urbanog nasilja u američkoj kulturi.

Nakon mnogo godina, izložba je dobila novo lice. Novi radovi 30 umetnika iz cele Amerike prikazani su kroz različite medije, od fotografija, grafika i skulptura do videa. Umetnici su koristili otpisane pištolje i puške oduzete sa ulica Nju Orleansa kao svoju inspiraciju.

Policija je krajem 2012. godine oduzela 186 pušaka i pištolja sa ulica i plen predala umetniku Borelu. On je napravio instalaciju s automatskim pištoljem na isečenom krugu, dok je Džon Barns napravio kućicu za lutke sa sačmaricama, čije je polazište kod ulaznih vrata. Konceptualni umetnik Mel Brada koristi par revolvera kao oči u plastičnom poprsju gangsterske lutke... Izložba ima i praktičnu svrhu, jer će deo zarade od prodaje umetnina biti odvojen za otkup oružja od stanovništva.

2024 © - Vesti online