Petak 08.05.2015.
14:39
Tanjug

Pljušte ostavke posle poraza na izborima u Britaniji

Reuters
To se zove osećaj odgovornosti: Ed Miliband, vođa (najveće opozicione) Laburističke stranke podneo ostavku

Vođa najveće opozicione Laburističke stranke Ed Miliband, čija je partija osvojila čak 100 mesta u parlamentu manje od pobedničke Konzervativne stranke, objavio je da podnosi ostavku, nakon što su nešto ranije isto učinili lider britanske desničarske stranke UKIP Najdžel Faraž i vođa Liberalno-demokratske stranke Nik Kleg, preneo je Rojters.

- Vreme je da neko drugi stane na čelo stranke. Britaniji je potrebna jaka Laburistička stranka, koja će moći ponovno da se uzdigne posle ovog poraza - rekao je Miliband, koji je uprkos nezadovoljavajućim rezultatima svoje stranke ipak zadržao svoje mesto poslanika u parlamentu.

Lider evroskeptičnog i desničarskog UKIP-a Faraž je nešto ranije saopštio da daje ostavku na mesto predsednika stranke pošto nije uspeo da u svojoj izbornoj jedinici osvoji većinu glasova i time ni mesto u novom sazivu parlamenta, ali je dodao da ne isključuje da će u nekom trenutku ponovo želeti da dođe na čelo stranke.

- U septembru će se održati novi unutarstranački izbori i ja ću tokom ovog leta odlučiti da li da se ponovo takmičim za mesto predsednika stranke - rekao je Faraž, koji je uoči izbora obećao da će dati ostavku na mesto lidera UKIP-a ako ne osvoji mesto u parlamentu, a danas je izjavio da "drži do svoje reči".

Faraž je u izbornoj jedinici Saut Tanet, istočno od Londona, osvojio manje glasova od kandidata Konzervativne stranke Krega Mekinlija, bivšeg aktiviste UKIP-a, pokazali su rezultati juče održanih izbora.

Stranka UKIP, koja ni do sada nije imala nijedno mesto u parlamentu, osvojila je na jučerašnjim izborima gotovo 3,8 miliona glasova, ali pošto je u velikom broju izbornih jedinica bila druga ili treća, ni sada nije dobila nijedno mesto u donjem domu britanskog parlamenta.

Nezadovoljan rezultatima svoje stranke na izborima, ostavku je danas dao i lider Socijal-demokrata Nik Kleg, inače zamenik britanskog premijera.

Kleg, koji je 2010. doveo svoju stranku na mesto mlađeg partnera u vladi premijera Dejvida Kamerona, vođe Konzervativne stranke, zadržao je na jučerašnjim izborima svoje mesto u parlamentu, ali su ga izgubili mnoge njegove partijske kolege.

Najnoviji, iako još uvek preliminarni rezultati posle prebrojavanja glasova sa gotovo svih izbornih jedinica u Britaniji, pokazuju da su Liberal-demokrati osvojili samo osam mesta u parlamentu, prema 57 iz ranijeg saziva.

- Jasno je da su ti rezultati gori nego što sam mogao da pomislim. Moram da preuzmem odgovornost pa zato objavljujem da ću dati ostavku na mesto lidera Liberalno-demokratske stranke - izjavio je vidno umorni Kleg na konferenciji za štampu.

Rezultati juče održanih parlamentarnih izbora pokazuju da su Konzervativci osvojili apsolutnu većinu u parlamentu od najmanje 326 mesta, a opoziciona Laburistička stranka čak 100 mesta manje.

2024 © - Vesti online