Subota 09.05.2015.
03:30
alo.rs

Lekari upozoravaju: Oprezno sa brufenom

jcdhe.jocogov.org
Brufen se naročito mora izbegavati prilikom lečenja dece

Brufen (ibuprofen) sirup za decu i odrasle "obogaćen" je opasnim emulgatorima, od kojih su neki i kancerogeni. Pošto je to najčešće korišćeni lek za skidanje visokih temperatura kod beba i dece, ali ga jednako često uzimaju i odrasli protiv raznih vrsta bolova, stručnjaci savetuju oprez, piše "Alo".

- Taj sirup sadrži E216 i E218, izazivače kožnih alergija, E211 koji može da izazove astmu, jedinjenje sorbitol, koje može da ošteti želudac i nije preporučljivo za decu, kao i E110 ili žutu boju koja može da bude kancerogena. Svaki lek sam po sebi može da izazove neželjene efekte, na koje bi odmah trebalo reagovati. Ipak, ovi emulgatori dodatno opterećuju tu osobinu lekova i mogu da maskiraju kliničku sliku, odnosno da lekar pomisli da je u pitanju neka neželjena posledica uzimanja leka, a ne da je reč o reakciji na emulgatore - objašnjava za "Alo" farmaceut koji je želeo da ostane anoniman.

Sa njim se u potpunosti slaže dr Nevenka Dimitrijević, koja svojim pacijentima uopšte ne daje brufen ukoliko nemaju bolove od oštećenja koštanog i zglobnog tkiva.

- Ibuprofen spada u antireumatike i daje se isključivo za lečenje tih problema. Snižava temperaturu i deluje na druge bolove, ali to nije njegovo primarno dejstvo. S druge strane, taj antireumatik češće od svih drugih izaziva krvarenje u želucu i crevima. Uopšte mi nije jasna toliko raširena upotreba tog leka, naročito kod beba i dece - kaže dr Dimitrijević za "Alo" i dodaje da ako beba reaguje niko ne može da zna da li se ispoljilo neko neželjeno dejstvo leka ili je to reakcija na aditive.

- Organi za varenje kod dece su nerazvijeni i specifični. Ti emulgatori, kao i sam ibuprofen mogu na njih da deluju vrlo agresivno - kaže dr Dimitrijević.

ALIMS: Postoji upozorenje

U Agenciji za lekove i medicinska sredstva kažu da se sastav brufena odobrava pri izdavanju dozvole, a da se za sirup u uputstvu nalazi deo koji se odnosi na pomoćne supstance: metil-parahidroksibenzoat (E218) i propil-parahidroksibenzoat (E216). Boja sunset yellow (E110) može izazvati alergiju.

2024 © - Vesti online