Petak 08.05.2015.
12:38
S. Đ. - Vesti

Vida Ognjenović dobila nagradu "Prozart"

Tanjug
Ovogodišnji dobitnik međunarodne književne nagrade "Prozart", za autorski doprinos savremene balkanske književnosti: Vida Ognjenović (Foto: Arhiva)

- Specifičan pripovedački talenat Vide Ognjenović, predstavljen u njenim proznim delima objavljenim na kraju 20. i početkom 21. veka, nametnuo se kao izrazita snaga u kontekstu savremene balkanske i evropske književnosti - naglašava se u saopštenju Umetničkog saveta Festivala PRO-ZA Balkan koji je radio u sastavu dr Aleksandar Prokopiev, dr Elizabeta Šeleva, Ermis Lafazanovski i direktor festivala Dejan Trajkoski.

Umetnički savet Festivala PRO-ZA Balkan ističe da je Vida Ognjenović dobro poznata književnoj i pozorišnoj publici Balkana svojim pričama, romanima i dramama.

U središtu književnog sveta Vide Ognjenović, kaže se u saopštenju,  nalazi se mikrokosmos Sremskih Karlovaca koji simbolizira savremeni multikulturalizam. Na makedonski jezik do sada su prevedena tri romana Vide Ognjenović "Kuća mrtvih mirisa", "Preljubnici" i "Posmatrač ptica".

Vidi Ognjenović će nagrada "Prozart" biti uručena 20. maja na svečanosti u Skoplju, tokom završnice Festivala PRO-ZA Balkan. Festival je osnovan u cilju promovisanja balkanske književnosti, kao i kontinuiranog prevođenja i uopšte obuhvatnije književne i  kulturne razmene među balkanskim zemljama.

2024 © - Vesti online