Četvrtak 07.05.2015.
21:09
Tanjug

Lavrov i Štajnmajer: Rata neće biti

Reuters
Lavrov i Štajnmajer položili vence u Volgogradu, nekadašnjem Staljingradu

- Odali smo počast onima koji su nestali u Bici za Staljingrad, položili vence na Mamajev Kurgan, posetili memorijalna groblja palim sovjetskim i nemačkim vojnicima u Rusoški. Nikada nećemo zaboraviti ono što se moglo videti na tlu Staljingrada - rekao je Lavrov.

- Ovde pojedinac ponizno oseća odgovornost pred budućim generacijama, shvata potrebu da se uloži svaki napor da se spreči ponavljanje ovakvih tragedija - dodao je ruski ministar.

On je naglasio značaj ojačavanja rusko-nemačkog istorijskog pomirenja, upisujući se u knjigu utisaka u Volgogradu.

"Ovde gde je zemlja bukvalno natopljena krvlju, osećate kao nigde drugde veličinu herojskih napora našeg naroda, koji je spasao Evropu i svet od nacizma", napisao je Lavrov.

Šef nemačke diplomatije je pozvao na mirno rešenje ukrajinske krize u svetlu uspomene na Staljingrad.

- Zbog krize u Ukrajini, posebno je važno za mene da budem ovde da odam počast onima koji su poginuli - rekao je Štajnmajer na konferenciji za novinare posle razgovora s Lavrovom.

- Bez obzira koliko je teško i kakve god razlike naše strane mogu da imaju po različitim pitanjima, treba da pokušamo da rešimo konflikt u Ukrajini što pre moguće - dodao je on.

Nemački ministar je, međutim, istakao da "kriza u Ukrajini ni na koji način ne može da nas spreči da obeležimo događaje iz Drugog svetskog rata“.

- Ovo je dan sećanja na brojne žrtve - dodao je Štajmajer.

Volgograd, nekada Staljingrad, bio je mesto najžešćih borbi u Drugom svetskom ratu, a bitka za Staljingrad, smatra se prekretnicom u ratu.

Mamajev Kurgan je brdo iznad Volgograda, gde se nalazi memorijalni kompleks, uz znak sećanja na Bitku za Staljingrad, koja se vodila od avgusta 1942. do februara 1943.

2024 © - Vesti online