Četvrtak 07.05.2015.
19:22
Srna

Crna Srbijo, po čemu si prva? Po broju umrlih žena!

fotona.com
Ženama u Srbiji rak se otkrije tek u poodmakloj fazi

Rak jajnika ima najvišu stopu smrtnosti od svih ginekoloških karcinoma, a na sedmom je mestu po smrtnosti od svih karcinoma koji pogađaju žene.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović rekao je da se rak jajnika često otkriva tek u poodmakloj fazi zbog odsustva jasnih simptoma i ne može se otkriti Papanikolau testom.

Stefanović je rekao da se bolest može rano otkriti analizom tumor markera i apelovao da žene redovno idu na preventivne preglede, uz obavezan ultrazvuk.

- Kada se simptomi pojave, bolest je već u kasnoj fazi. Bolest, inače karakterišu nespecifični simptomi - mučnina, gađenje, povraćanje, nadutost stomaka... - objasnio je Stefanović, koji je i predsednik Udruženja ginekologa i opstetričara Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Onkolog Instituta za onkologiju i radiologiju Suzana Vasović kaže da se ova bolest u Srbiji otkriva najčešće u trećoj fazi, kada se rak već proširio po karlici i trbušnoj duplji.

Mirjana Branković Magić iz Odeljenja za eksperimentalnu onkologiju kaže da je bolest nasledna u 10 do 15 odsto slučajeva.

- Postoje određena testiranja promena u strukturi pojedinih gena kojima se potvrđuje prisustvo bolesti - rekla je ona i istakla da samo prisustvo izmenjenih gena ne znači i da će osoba sigurno oboleti, već da je pod povišenim rizikom od obolevanja.

2024 © - Vesti online