Petak 08.05.2015.
05:09
R. L. - I. K. - Vesti

Prebijen Verbićev pomoćnik

www.mc.rs
Zamerio se prosvetnoj mafiji: Dr Milovan Šuvakov

- Gnjide sa kapuljačama i štanglama prebile su ispred stana čoveka koji se sada sa povredama glave nalazi u bolnici. Svestan je, priključen na infuziju i čak pokušava da bude duhovit na svoj račun - rekao je Verbić na sednici Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

Batina bilo i ranije

Izvor "Vesti" priča da se i ranije desilo da bude prebijen član Odbora za akreditaciju. Tada je batine dobio nezavisni član odbora, koji nije bio saglasan sa načinom rada svojih kolega vezanih za stranačke nomenklature koji su olako davali akreditacije.

Šuvakov je za "Vesti" samo potvrdio da se nalazi na bolničkom lečenju.
- U bolnici sam i ne mogu da razgovaram. Biću dobro - rekao je on.

Verbić je rekao da je Šuvakov trebalo da dobije godišnju nagradu u Institutu za fiziku. Šuvakov je i prošle godine za ostvarenja u oblasti fizike dobio nagradu Grada Beograda.

- Ne treba da pominjem koliko moćnika ima u obrazovanju i tajkuna koji žele da ostvare svoje ciljeve. Mogu da obećam u ime Ministarstva da napad na Šuvakova neće zaustaviti reformu visokog obrazovanja. Ako je akreditacija (dozvola za rad privatnih univerziteta i fakulteta) bila oštra, onda treba da bude još oštrija - poručio je ministar Verbić.

Ministar se ogradio da ne zna kome se Šuvakov zamerio. Međutim, ministar je ukazao da je problem u akreditacijama za privatne obrazovne ustanove. Izvor "Vesti" iz srpske prosvete priča da je rad ranijih Odbora za akreditacije bio sporan, jer su bili sastavljeni isključivo od kadrova vladajućih stranaka i pri tom su mnogi sumnjali da je bilo korupcije.

- Sastav odbora je promenjen, posle čega je utvrđeno da neki privatni univerziteti i fakulteti ne ispunjavaju uslove da dobiju akreditacije za rad. Na taj način i vlasnici ostaju bez prihoda, prvenstveno od školarina studenata kojima ne pružaju zauzvrat odgovarajuće znanje - objašnjava izvor "Vesti".


 

2024 © - Vesti online