Četvrtak 07.05.2015.
10:21
Blic

Junker razbesneo Veliku Britaniju

eureporter.co
Pripdnici anglo-saksonskog sveta pokušavaju da raspračaju evrozonu: Žan Klod Junker

U svom obraćanju studentima Katolličkog univerziteta Leuven u Belgiji, Žan Klod Junker je rekao da bi "eventualni izlazak Grčke iz evrozone ostavio evro na milost i nemilost snagama koje jedva čekaju da sruše jedinstvenu valutu i monetarnu uniju".

- Izlazak Grčke iz evrozone jednostavno nije opcija, upravo zbog ovakvih posledica - jasan je bio Junker.

On je kao glavne protivnike "jedinstvene evropske valute i monetarne unije" naveo "anglo-saksonski svet".

- Ukoliko bismo prihvatili da Grčka napusti evrozonu, uniju solidarnosti i prosperiteta, stavili bismo sebe u veliku opasnost jer bi neki pripadnici anglo-saksonskog sveta pokušali sve što je u njihovoj moći da rasparčaju evrozonu komad po komad - rekao je predsednik EK i time navukao gnev Velike Britanije.

Ipak, njegova portparolka izjavila je da je "gospodin Junker pod 'anglo-saksonskim svetom' pre mislio na tržište i špekulante na berzi, a ne striktno na Veliku Britaniju".

I dok se Grčka i dalje muči sa ogromnim dugom i načinima njegove otplate, skeptici predviđaju da će čitav trud biti uzaludan, te da će Grčka biti prva država koja će istupiti iz EU i koja će se odreći evra.

Junkerovi komentari podgrejali su sumnje da bi tržište krupnog kapitala nakon Grčke moglo da se okrene ka ostalim "slabim članicama EU", i velikim finansijskim pritiskom polako počne sa uništavanjem tih država, što bi na kraju rezultiralo i njihovim napuštanjem evra i povratka domaćoj valuti.

2024 © - Vesti online