Sreda 06.05.2015.
18:52
Tanjug

Ambasador Nemačke: Niko ne traži od Srbije da bira između EU i Rusije

Tanjug
Hajnc: Jaka veza Srbije i Rusije može biti prednost

- Mi znamo i cenimo to što Srbja ima dobre odnose sa Rusijom i uvek ih je imala. To je normalno i bilo bi čudno da ova jaka veza između Srbije Rusije ne postoji. To može biti prednost, niko ne traži od Srbije da se opredeli - rekao je Vilhelm gostujući u emisiji Pravi ugao na RTV.

Komentarišući činjenicu da Srbija nije stala na stranu EU kada su u pitanju sankcije Rusiji nemački ambašador je rekao da to "nikada nije ni traženo".

Vilhelm je negirao i da EU vidi kao problem to što će predsednik Nikolić prisustvovati paradipovodom Dana pobede u Moskvi 9. maja.

- Nemamo nikakav problem sa tim sto predsednik Srbije ide u Moskvu. Nemačka kancelarka ide 10. maja u Moskvu - rekao je on.

Kada je reč o usklađivanju politike Srbije sa spoljnom politikom EU Vilhelm je precizirao da to treba da dođe postepeno.

- To treba da dođe postepeno. Srbija u ovom trenutku nije u obavezi da se složi sa svim stavovima EU - rekao je nemački ambasador, koji je pohvalio srpsko predsedavanje OEBS-om.

- Mislim da rade dobar posao, tesko je vreme i što se tiče ukrajinkse krize, ali dobro se nose s tim - zaključio je Vilhelm.

2024 © - Vesti online