Sreda 06.05.2015.
15:13
Srna

Ruski bajkeri položili vence na Olšanskom groblju

Reuters
Sve bliže Berlinu: Noćni vukovi stugli do Praga

- Učestvovalo je šest ruskih motociklista i 30 prijatelja iz Češke, Nemačke i Makedonije, koji su došli zajedno sa "Noćnim vukovima", a 200 čeških javnih aktivista i sunarodnika došlo je da podrži bajkere - rekao je prvi sekretar ruske ambasade u Češkoj Anatolij Tomnikov agenciji TASS.

Bajkeri su planirali da polože vence na Grob neznanog junaka na brdu Vitkov i da se sastanku sa češkim veteranima u Pragu, a u u četvrtak će već biti u Nemačkoj.

- Češka prestonica jedna je od poslednjih stanica "Noćnim vukovima" na putu za Berlin, gde će 9. maja odati poštu poginulim sovjetskim vojnicima u memorijalni parku Treptover (Treptower Park) - rekao je Tomnikov, preneo je TASS.

"Noćni vukovi" krenuli su 25. aprila na svoj motociklistički maraton Moskva-Berlin posvećen obeležavanju 70 godina od pobede u Drugom svetskom ratu.

Planirana ruta uključuje gradove Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Beč, Minhen i Prag. Bajkerima je zabranjen ulaz u Poljsku 27. aprila.

Treptovski park osnovan je 1949. godine kao mesto sećanja na pale vojnike Crvene armije. Na ovom groblju sahranjeno je više od 7.000 sovjetskih vojnika poginulih u borbama oko Berlina.

2024 © - Vesti online