Sreda 06.05.2015.
13:39
Tanjug

"Zakuvalo" se u Parlamentu: Ko je trčao maraton, a ko za otmičarima dece?

Tanjug
Poslanici pali u vatru, pa ih poslali na pauzu da ohlade glavu

Pošto su poslanici SDS izneli niz kritika na račun rada kabineta premijera Aleksandra Vučića, pored ostalog i da investicija u "Beograd na vodi" nije onolika kolika je najavljivana, iz SNS su postavili pitanje odgovornosti zašto Šarić nije uhapšen za vreme mandata Borisa Tadića.

Za sve je zaslužan premijer, naravno

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da je Šarić uhapšen pošto je SNS došla na vlast, i da je za to prvenstveno zaslužan premijer Vučić.

Napad na novinara

Đurišić je upitao i da li je ministar Stefanović otkrio ko je napao novinara Davora Pašalića ili se bavio zaštitnikom građana i slučajem koji se dogodio pre 22 godine.

- Šarić nije bio uhapšen dok se Vučić za to nije pobrinuo - rekao je Stefanović i dodao da su za vreme mandata ove vlade mnogi sudski postupci započeti za ljude "koji su bili ugledni građani i investitori, a svi su znali kakva krivična dela su učinili".

Prethodno je šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić upitao "gde je Šarić danas i ko ga je optužio", dok je zamenik šefa poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović naveo da je Šarićevim novcem dokapitalizovana "Metals banka" i političkom odlukom Bojana Pajtića pretvorena u Razvojnu banku Vojvodine.

Đurišić je između ostalog naveo i da su Izmene Zakona o privatnom obezbeđenju, o kojima parlament danas raspravlja, prava slika rada vlade u prethodnih godinu dana jer, tvrdi, taj akt na pravi način oslikava "kako vlada radi, odnosno ne radi".

- Kada se ubaci u statistiku, verovatno će to biti još jedan reformški zakon, koji je kao i 60 odsto drugih zakona predložen da se usvoji po hitnom popstupku, jer neko nije uradio svoj posao - naveo je Đurišić koji smatra i da izmene navedenog zakona pokazuju da se vlada ne bori za bolje uslove poslovanja i ekonomski rast.

Ministar Stefanović je, sa druge strane, podsetio na Zakon o privatizaciji i Zakon o radu koji su doneti za vreme vlasti DS, a zbog kojih je, kako tvrdi, oko 400.000 ljudi ostalo bez posla, a firme otišle u stečaj ili propale.

Lažljiva Vlada

Kako smatra Đurišić,  rezultati vlade koju je nazvao lažljivom, su više nezaposlenih i manje plate i penzije, a tvrdi i da je vlast iznosila neistine o "Beogradu na vodi" da će taj projekat biti završen za četiri godine i da je to investicija od 3,5 milijardi evra.

Ko je pljačkao građane

Stefanović je rekao i da će nadležni raditi na tome da utvrde ko je opljačako građane, ali i Razvojnu banku Vojvodine.

Odgovarajući na Đurišićeve navode u vezi sa izmenama Zakona o privatnom obezbeđenju i pomeranju rokova, Stefanović je rekao da od 2000. do 2013. godine nije napisan nijedan član o toj materiji što pokazuje koliko je odgovorna bila tadašnja vlast.

- Nula rečenica, nula zakona koji su se bavili ovom materijom.Mi smo se bar potrudili da posle 155 meseci vašeg nerada sa nultim rezultatima u toj oblasti donesemo zakon - rekao je Stefanović Đurišiću.

Đurišiću je replicirao i šef poslanika SNS Zoran Babić koji je govorio o odgovornosti nekadašnjeg predsednika države Borisa Tadića, a sada lidera SDS.

- Kada Tadić priča o moralu mislim da se svim ljudima u Srbiji podigne kosa na glavi. Gde je odgovornost Tadića za obećanih 200.000 radnih mesta, gde je moral Tadića za to što za 12 godina nije uspeo da otkrije odgovorne za ubistvo Slavka Ćuruvije? Tadić je trčao maraton, a vi ste ministre trčali za otmičarima dece - rekao je između ostalog Babić.

U raspravu se uključio i Martinović koji je, na Đurišićevo pitanje o tome ko je pokrao izbore 2012. godine, rekao da su to uradili "žuti, koji su pokrali sve izbore od 2000. godine".

Martinović je rekao i da "niko ne sme da pomene da se u stanu zaštitnika građana desila nasilna smrt".Sa druge strane, naveo je, Stefanović se postavlja kao meta, pa se između ostalog izmišlja da je prepisao doktorat.

U Skupštini Srbije je nakon polemike, određena pauza da bi se situacija "smirila".

2024 © - Vesti online