Sreda 06.05.2015.
13:12
b92.net

FIBA: Nova Evroliga, Srbiji ni "mrvice"

Arhiva
Foto: Ilustracija

Radna grupa FIBA (izvršni komitet) u sastavu: Zoran Radović, Hoze Montero, Kosta Iliev, Kamil Novak, Ljubomir Mandić, Emir Turam, Anderas Zagakis i Alberto Ramon, formulisali su opširan dokument u četiri osnovne tačke.

Ona najznačajnija je svakako format takmičenja i prohodnost klubova iz nacionalnih liga. U čak devet verzija u kojima se rešenja nude od igranja šampionskih timova u domaćim ligama, pa do "poluzatvorene" lige, preko termina igranja mečeva koji bi se igrale subotom i nedeljom?!

Ono što je najinteresantnije za ljubitelje košarke u Srbiji je da se detaljnim pregledom svih verzija i predloga rešenja, nijednom srpskom klubu ni u jednoj verziji ne garantuje mesto u Evroligi, ali zato u nekoliko predloga postoji i garantuje se mesto klubovima iz Poljske ili čak Velike Britanije?!

Takođe, neka rešenja idejno ne odudaraju od sistema takmičenja koje godinama ima Evroliga sa sedištem u Barseloni. Čelnici tog takmičenja u sredu su namerno ili ne, jasno stavili do znanja da ne odstupaju od svog takmičenja, posle potpisivanja novog višegodišnjeg i višemilionskog ugovora sa kompanijom "Turkiš Erlajns" u Istanbulu. 

I pored novih okolnosti u vidu ovog pisma nacionalnim savezima, i jakog finansijskog uporišta koje je Evroliga dobila jakim sponzorskim ugovorom, jasno je da rešenje velikog sukoba između Ženeve i Barselone nije blizu.

2024 © - Vesti online