Sreda 06.05.2015.
12:47
Srna

"Srpski gardisti marširaće u stroju pobednika"

Tanjug/AP
Predsednik Srbije vrši smotru na svečanom obeležavanju Dana Garde Vojske Srbije

Nikolić je, u obraćanju na svečanosti povodom Dana Garde Vojske Srbije u kasarni "Dedinje", rekao da će gardisti Srbije na Crvenom trgu marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika.

- Ceo slobodarski svet u njima će prepoznati naše borce iz Drugog svetskog rata - rekao je Nikolić.

On je naveo da će srpski gardisti marširati u ime Srbije, zemlje koja je uvek u svojoj istoriji vodila samo odbrambene ratove i koja je uvek bila na strani pravde i slobode.

- Nacizam i fašizam slomili smo četvorogodišnjim ratovanjem pod okupacijom, položivši ogromne žrtve na oltar slobode, baš kao i u Prvom svetskom ratu. Zato je danas, kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza naše Vojske da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima - istakao je Nikolić.

Osvrnuvši se na istorijat Garde dug 185 godina, Nikolić je naveo da su pripadnike Vojske Srbije, naročito njene Garde, činili i čine najbolji i da je njen zadatak uvek bio da bude simbol vojničke obučenosti i časti, ogledalo vojnog ustrojstva zemlje.

On je dodao da će gardisti u svoju ponosnu i časnu istoriju koju ispisuju samo najvećim znamenjima, od danas upisati i Orden belog orla sa mačevima.

Pripadnici Garde Vojske Srbije obeležili su  dan ove jednice i 185 godina postojanja, u znak sećanja na 6. maj 1830. godine, kada je u Požarevcu postrojena prva četa Knjaževe garde - Gvardija, koju je formirao Miloš Obrenović.

2024 © - Vesti online