Četvrtak 29.04.2010.
14:25
Srna

Sarajevo traži otkazivanje pomena u Dobrovoljačkoj

U izjavi, koja je jednoglasno usvojena na vanrednoj sednici koju je inicirao Behmen, traži se da se "ne dozvoli politička demonstracija i manipulisanje žrtvama", saopštile su gradske vlasti.


Gradsko veće u ovom događaju prepoznaje ''politički čin provokacije i pokušaj revizije istorije agresija na Sarajevo i BiH'', dodaje se u saopštenju.


Gradonačelnik Sarajeva uputio je juče hitan zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da zabrani obeležavanje godišnjice zločina nad kolonom JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, najavljeno za 3. maj.


Misija OEBS-a u BiH nije želela da komentariše zahtev gradonačelnika Sarajeva, kao ni šef Misije EUPM-a u BiH Štefan Feler.


Iz OHR-a je saopšteno Srni da je na nadležnim institucijama za sprovođenje zakona da odrede da li okupljanje povodom 18 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj može biti održano u Sarajevu, ali da ''pre toga, organizatori komemoracije moraju da ispune uslove propisane odgovarajućim zakonima''.


Prilikom dogovorenog povlačenja pripadnika JNA i komande Druge vojne oblasti iz Sarajeva 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, u zasedi, koju su postavile paravojne formacije "Zelene beretke" i "Patriotske lige" te Teritorijalne odbrane, ubijena su 42 pripadnika JNA, ranjena 73, a 215 je zarobljeno.

2024 © - Vesti online