Utorak 05.05.2015.
21:09
Tanjug

Izvukla se predkrilca (na falkonu) i ugasila treći motor

www.aviosluzba.gov.rs
Falkon vraćen zbog nenamernog izvlačenja krilaca (Foto: Arhiva)

U konačnom izveštaju Direktorata o tom incidentu se navodi da je predkrilca, aktiviranjem prekidača u slučaju nužde pri komandovanom poniranju, izvukao vođa vazduhoplova (PIC).

Gašenje motora je posledica nedovoljne količine goriva u menjanju vertikalnog nagiba aviona (PITĆ), a uzrokovano slabijim pritiskom gorivne pumpe od potrebnog za taj režim rada motora.

Avion nije pretrpeo nikakva oštećenja usled izvlačenja predkrilaca pri većoj brzini (slot overspeed extension) što je utvrđeno pregledom aviona istog dana po događaju.

Gorivna pumpa je posle testiranja celog gorivnog sistema (pumpa, FCU, vodovi) zamenjena u Bazelu u ovlašćenom servisu Jet Aviation i nakon provera na zemlji i potom na povratnom letu, avion je sleteo u Beograd potpuno ispravan.

Direktorat navodi da je 21. aprila 2015. uradio preliminarni izveštaj o događaju na avionu Falkon 50 Avio službe Vlade Srbije na letu Beograd - Rim 17.aprila o čemu je izvestio javnost.

Kao tehnička korektivna mera od strane Avio službe Vlade Srbije, koju je prihvatio Direktorat, biće sproveden preporučeni Servis Bilten (SERVICE BULLETIN No 233-R1) kojim će se promeniti prekidač za izvlačenje predkrilaca u slučaju nužde, što sprečava mogućnost nenamernog aktiviranja, što se događalo kod više operatera na ovom tipu aviona.

Dozvole letačkog osoblja, vođe vazduhoplova i kopilota, su  bile suspendovane i oni su bili u obavezi da ispune uslove iz rešenja o suspenziji, saopštio je Direktorat.

2022 © - Vesti online