Utorak 05.05.2015.
20:38
mondo.rs

Šta je Sertić tražio od MMF-a?

Tanjug
Tražio produženje roka za preduzeća od strateškog značaja za Srbiju: Ministar Sertić

- Na početku procesa imali smo 144 preduzeća pod zaštitom, od toga je 40 preduzeća u stečajnom postupku, sedam je na Kosovu i biće rešavani posebnim postupkom, a od preostalih 97 razgovaramo sa MMF i Svetskom bankom da za manji broj preduzeća napravimo produženu zaštitu jer 31. maja, kada padne zaštita, ta preduzeća mogu da odu direktno u likvidaciju - rekao je Sertić i dodao da bi to moglo ozbiljno da utiče na ekonomiju Srbije jer su među tim preduzećima i Petrohemija i kompleksi sa velikim brojem zaposlenih.

Sertić je rekao da to produženje zaštite ne znači odlaganje privatizacije niti rešavanja problema, već je potrebno vreme da se sa konsultantima naprave modeli kako da se prodaju u delovima ili kroz neku vrstu restrukturisanja nastave da žive.

Ministar privrede je rekao i da se od ukupno 526 preduzeća u portfoliju Agencije za privatizaciju, racionalno može očekivati stečaj za još 100 do 150 preduzeća.

Sertić je rekao i da je predstavnicima MMF preneo da će zaključno sa 1. julom biti definisana sudbina 338 preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju. On je naveo da je među njima deo od 188 preduzeća u stečaju, oko 30 preduzeća za koje su objavljeni pozivi za privatizaciju, deo vodoprivrednih preduzeća koji su u postupku vraćanja Srbijavodama, jer su prošlogodišnje poplave pokazale da postoji potreba za tim.

Sertić je dodao da su među tim firmama i veterinarske stanice koje će biti vraćene u vlasništvo lokalnih samouprava, 12 ili 13 preduzeća za koje je prekinuta privatizacija i 72 medija.

- Rok za medije ističe 1. jula i tada će se znati njihova sudbina, odnosno da li će biti objavljeni pozivi za privatizaciju, ili će akcije biti preneta zaposlenima ili izbrisani iz registra - rekao je Sertić.

Ministar privrede je rekao i da će se do kraja posete Misije MMF, odnosno do ponedeljka, znati šta je od predloga Srbije prihvaćeno.

- Do ponedeljka ćemo imati usaglašene stavove šta i do kada se radi. Jedan deo razgovora odnosio se na privatizacije, drugi pitanje MSK, Petrohemije i Azotare, treće nadzor nad radom javnih preduzeća, gde smo uradili više nego što je očekivano - rekao je Sertić.

2024 © - Vesti online