Sreda 06.05.2015.
08:15
Lj. I. - Vesti

Rasne podele ili uzgoj mržnje (4): Sramota srpske policije

Reuters
Nevoljnici iz Sirije i Afrike na putu kroz Srbiju

- Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da je rasizam u Srbiji nešto što nismo uspeli da iskorenimo, a to potvrđuju i rasistički motivisani akti nasilja, govor mržnje, segregacija romske dece u školama, nekada izražavanje otvorene netrpeljivosti prema Romima - rekla je Nevena Petrušić povodom Međunarodnog dana borbe protiv rasizma.

Još nismo uspeli da smanjimo stepen netolerancije i rasističke stavove koji su u glavama mnogih ljudi. Posebno treba da brine, smatra poverenica, da su takvi stavovi izraženi među decom i mladima.

Pokazatelj rasizma i ksenofobije je alarmantan izveštaj o odnosu srpske policije prema nevoljnicima koji su došli iz ratova zahvaćenih afričkih zemalja i sa Bliskog istoka.

Nedavno je izveštaj Hjuman rajts voča pokazao da se migranti i tražioci azila žale na napade, pretnje, uvrede, ucene, odbijanje davanja tražene specijalne zaštite za decu bez pratnje odraslih, kao i grupno slanje migranata nazad u Makedoniju.

A organizacija je došla do informacija da migranti i tražioci azila doživljavaju zlostavljanje od strane srpske policije, posebno u Subotici, ali i na jugu i istoku Srbije, kao i u Beogradu.

Rafali mržnje

Međunarodni dan borbe protiv rasizma obeležava se kao sećanje na dan kada je 1960. godine, u Šarpvilu, u Južnoj Africi, policija otvorila vatru i ubila 69 osoba koje su mirno protestovale protiv zakona aparthejda o ispravama. Proglašavajući ovaj dan 1966. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija pozvala je međunarodnu zajednicu da udvostruči svoje napore u eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije.

Sutra - Rasne podele ili uzgoj mržnje (5): Banana za tamnopute igrače

2024 © - Vesti online