Utorak 05.05.2015.
16:54
Tanjug

Bivši sudija dobio osam meseci zatvora

desperateexes.com
Marija Nešić je, dok je radila kao sudija, uzela mito od 50.612 dinara. Sad njoj određena kazna (Foto: Ilustracija)

Tom odlukom potvrđena je presuda Specijalnog suda kojom je Nešićevoj pored uslovne kazne izrečna i mera zabrane rada u pravosuđu od dve godine od pravosnažnosti presude, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Apelacionog suda. Takođe je odlučeno da joj se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim delom u iznosu od 2.812 dinara.

Bivša sudija je osuđena zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja, jer je kao sudija Osnovnog suda u Novom Sadu, od stranke u izvršnom postupku koji je vodila, uzela 50.612 dinara na ime naplate sudske takse.

O tome je sačinila službenu belešku, koju je potpisala 17. jula 2013. godine i overila pečatom suda, ali ni novac ni tu službenu belešku nikada nije predala.

Stranci u postupku - izvršnom poveriocu je rekla da će novac predati tek kad pokrije minus na svom privatnom računu. Pošto to nije uradila, o tome je obavešten predsednik suda, koji je sugerisao da se sve prijavi policiji. Nešićeva je vratila najveći deo novca nakon pokretanja krivičnog postupka.

Visoki savet sudstva (VSS) 2013. godine u decembru razrešio je Nešićevu sudijske funkcije Osnovnog suda u Novom Sadu.

Razrešena je zbog teškog disciplinskog prekršaja iz Zakona o sudijama i kršenja odredbi Etičkog kodeksa u većoj meri, jer je učinila nedolične postupke kojima se narušava poverenje javnosti u sud, navodi se u odluci VSS.

2024 © - Vesti online