Utorak 05.05.2015.
16:48
Tanjug

Moskva: Na paradi oko 30 svetskih lidera

Reuters
Defile ruske vojske i naoružanja u Moskvi posmatraće oko 30 svetskih državnika

On je primetio da je to manje nego ranije zbog trenutnih zategnutih odnosa sa nekim zapadnim zemljama.

- Moskva će toplo dočekati goste. Naravno, u sadašnjim uslovima nemamo baš dobre odnose sa nekim zemljama zapadne Evrope i severne Amerike, i zbog toga u Moskvu neće doći baš toliko mnogo lidera kao što je to bilo na primer pre 10 godina - rekao je Ivanov, prenose RIA Novosti.

Među gostima bičhe šefovi država ZND, Azije, lideri članica BRIKS, predsednici Češke, Slovačke, balkanskih zemalja, Kipra, generalni sekretar UN Ban Ki-mun, dok će nemačka kancelarka Angela Merkel doći u Moskvu 10. maja.

- Dan pobede ima ogroman značaj za ruski narod: oni se njime ponose, i žele da naglase da je ŠSR imao presudnu ulogu u pobedi nad nacizmom. Zato smo spremni da toplo primimo sve koji se budu odazvali na naš poziv, ali ističem: to je pre svega naš praznik, naš dan sećanja - rekao je Ivanov.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov takođe je nedavno rekao da će u Moskvu doći tridesetak predsednika i premijera stranih država i rukovodilaca međunarodnih organizacija.

Prema njegovim rečima, učešće su potvrdili predsednici Kine, Indije, Južnoafričke Republike, Venecuele, Srbije, Češke, Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije, Tadžikistana, Turkmenistana i drugi...

Iako je bilo najavljeno da će u Moskvu doći i lider Severne Koreje, u međuvremenu je iz Pjongjanga saopšteno da Kim Džong-Un otkazao putovanje u Moskvu i da će  umesto njega će toj svečanosti prisustvovati Kim Jong-Nam, predsednik Prezidijuma Vrhovne narodne skupštine.

2024 © - Vesti online