Utorak 05.05.2015.
14:55
Tanjug

Putin: Cinični pokušaji da se opravda nacizam

Tanjug/AP
Opravdavanje nacizma vodi svet u nove sukobe i nasilje: Vladimir Putin

U poruci učesnicima konferencije o ulozi Sovjeta i Kineza u pobedi nad nemačkim nacistima i japanskim vojnicima u Drugom svetskom ratu, Putin je rekao:

- Mi smatramo da su apsolutno neprihvatljivi svi cinični pokušaji ponovnog pisanja istorije i opravdanja nacista i njihovih ulizica kako bi se prilagodili trenutnim interesima nekih osoba. Takvi pokušaji su istovremeno nemoralni i ekstremno opasni jer guraju svet ka novim sukobima, brutalnosti i nasilju.

On je napomenuo da su narodi Rusije i Kine, koji su se borili rame uz rame, značajno doprineli pobedi nad neprijateljem, prenio je TASS.

- Rusija nikad neće zaboraviti hrabrost i herojstvo kineskih saboraca koji su dali svoje živote za našu zajedničku pobedu. Kina, takođe, čuva uspomene na sovjetske vojnike i oficire koji su poginuli u borbama protiv okupatora na kineskom tlu - naglasio je Putin.

Putin je, tom prilikom, rekao da očekuje da će konferencija "promovisati iskrenu sliku  ratnih dešavanja" i ojačati duh patrotizma, humanizma i prijateljstva između različitih nacija kod pripadnika mlađih generacija, prenosi Sputnjik.

2024 © - Vesti online