Utorak 05.05.2015.
10:22
Tanjug

Otete devojke spasene od Boko Harama, njih 214 trudne

Reuters
Nigerijski vojnik sa devojlicama i devojkama spasenim od Boko Harama

- Većina njih sad prolazi preglede na različite zaraze, infekcije, uključujući i HIV/AIDS - saopšteno je iz UN-a.

Boko Haram je otimao devojke kako bi ih prisilio da pređu na islam. Neke od devojaka su prisilno udate, dok su druge držane kao robinje. Bivše zarobljenice opisuju da su u kampovima ekstremističkog pokreta bile podvrgnute prinudnom radu, psihološkom i seksualnom zlostavljanju, a nekada su morale i da idu kao "živi štit" na liniji fronta zajedno sa pobunjenicima.

U grupi od 275 žena i devojča oslobođenih prošle nedelje, sve su istraumirane i neuhranjene, zbog čega su prebačene u kamp u Joli. Načelnik Nacionalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (NEMA) Muhamed Sani Sidi rekao je da je ta agencija obezbedila savetovanje istraumiranim ženama i devojčicama, kao i druge oblike pomoći kako bi se oporavile i vratile normalnom životu.

Reuters
Mnoge od njih se vratile sa stomacima ili bebama u naručju

On kaže da je većina njih istraumirana mukama kojima su bile izložene u kampovima Boko Harama, da izgledaju iscrpljeno i zapušteno i da se danima nisu kupale. Njima je sada obezbeđena hrana, ležajevi, ćebad, mreže protiv komaraca, sapun i deterdženti.

- One se upućuju u svoje zajednice u Madagaliju pošto prođu kroz bezbednosnu proceduru profilisanja - navodi se u saopštenju.

Za sada se ne zna da li je među oslobođenim zarobljenicama i jedna od 219 učenica koje su u aprilu 2014. otete iz škole u severoističnom mestu Čibok. Masovno kidnapovanje u Čiboku izazvalo je globalni gnev i primoralo predsednika Gudlaka Džonatana da prihvati međunarodnu pomoć u operaciji potrage za nestalim devojčicama.

2024 © - Vesti online