Utorak 05.05.2015.
01:30
Vestionline

Pravila ostavljanja bakšiša širom sveta

Reuters
Najveći bakšiš daje se konobarima u Americi

Francuska - U restoranima i kafićima obično se daje napojnica 10 - 15 odsto od iznosa računa. Ostavlja se na stolu, a naziva se "purboar". U hotelima se bakšiš ne ostavlja, ali ostavlja se u taksijima, gde je običaj taksistu nagraditi sa 10 odsto.

Italija - U restoranima nije obavezno dodavanje bakšiša jer se on već obračuna na računu, a naziva se "coperto". Naravno, ako ste izrazito zadovoljni, konobar se neće buniti nekom evru viška na stolu. U kafićima za napojnicu postoje uglavnom kasice na šanku. Što se hotela tiče, u redu je nagraditi sobaricu sa 5 evra ako ostajete nedelju dana.

Španija - Kada jedete u restoranu ostavljajte 10 - 15 odsto viška. Nikako nemojte ostavljati nekoliko centi jer se to smatra uvredljivim. U taksiju se cena zaokruži na prvu višu okruglu cifru.

Turska - U restoranima se ostavlja barem 10 odsto, a smatra se vrlo nepristojnim otići bez ikakve napojnice. Sobarici i nosaču se daje napojnica od evra, a u taksijima kao i u Španiji.

SAD - Posle ručka, večere ili nekog drugog obroka, ostavite bakšiš 15 - 20 odsto jer su plate konobara vrlo niske i zapravo žive od bakšiša. Nosaču prtljage se daje dolar - dva po odnetom koferu, a sobarici isto toliko po danu. U taksiju je uobičajeno ostaviti 15 odsto.

Kina i Japan - U ove dve zemlje napojnice ne postoje. Ostavljanje bakšiša u hotelu koji ne pripada nekom međunarodnom lancu smatra se čak i uvredljivim. Ipak, u kineskim turističkim centrima možete ostaviti 10 odsto, a takođe nagraditi i sobaricu. U Japanu ne ostavljajte novac već se odužite sitnim poklonom.

2024 © - Vesti online