Četvrtak 29.04.2010.
10:05 >> 12:42h
Srna

Deklaracija o srpskim žrtvama bez "Bljeska" i "Oluje"

Kolegijum koji je odlučivao o Deklaraciji o Srebrenici odlučivaće i o Deklaraciji o srpskim žrtvama

"Najoštrije osuđujući zločine učinjene nad svojim državljanima i pripadnicima srpskog naroda tokom oružanih sukoba u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu i Metohiji, kao i za vreme NATO bombardovanja, Skupština Srbije poziva parlamente drugih zemalja, pre svega sa prostora bivše Jugoslavije, da osude ove zločine", glasi prvi stav nacrta deklaracije, u koji je list imao uvid.


U tekstu piše da Skupština pruža podršku svima koji istražuju zločine počinjene nad srpskim narodom, prikupljaju dokaze, sarađuju na međunarodnom nivou, čuvaju trajno sećanje na žrtve, kao i onima koji podsećaju svetsku javnost na stravične zločine počinjene nad srpskim narodom tokom devedesetih godina i insistiraju da srpske žrtve imaju isti tretman, a da počinioci zločina jednako odgovaraju.


U deklaraciji stoji i poziv međunarodnim institucijama da do kraja istraže zločine nad Srbima, a krivce kazne na adekvatan način. Daje se i podrška pravnom timu koji Srbiju zastupa u postupku protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde. Zaključak deklaracije glasi da je Srbija spremna da nastavi proces pomirenja. Poziv da čine isto šalje se svim narodima bivše Jugoslavije - da zločini više nikada ne budu ponovljeni.


"Novosti“ pišu da je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović poslala juče šefovima poslaničkih grupa i potpredsednicima zakonodavnog doma novu verziju dokumenta koji je"skrojen" posle sugestija stranaka.
Oni imaju rok od sedam dana da dostave dodatne zamerke, posle čega će biti zakazana sednica kolegijuma.

2024 © - Vesti online