Nedelja 03.05.2015.
22:20
Srna

"Bezgranična crkva ne može biti u granicama avnojevske fildžan-Crne Gore"

Srna
Za crnogorske vlasti svi su okupatori: Amfilohije Radović

- Neka naša uvažena vlast shvati da ne može nesmestiva, bezgranična Hristova Crkva da bude u granicama avnojevske fildžan-Crne Gore - rekao je vladika Amfilohije, komentarišući tako zahtev državnih zvaničnika da Crkva u Crnoj Gori saobrazi svoju misiju sa granicama nezavisne crnogorske države.

On je podsetio da Crkva više od dve hiljade godina ima svoje ustrojstvo, a da su se sve državne granice menjale kroz istoriju, saopšteno je iz Mitropolije.

- Evo, ovaj hram su, recimo, gradili Mrnjavčevići. Po njima su oni bili okupatori, tako i Nemanjići, pa onda redom - sve okupator do okupatora - do mitropolita Amfilohija - istakao je mitropolit crnogorsko-primorski.

On kaže da ga je lider SDP-a i predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić proglasio za okupatora Cetinjskog manastira.

- Otišao gore da se ruga Svetom Petru Drugom, lovćenskom Tajnovidcu, da pored njegovih moštiju priča takve sulude besmislice, misleći da tako služi Bogu i ovoj državi - rekao je vladika Amfilohije.

Kulturno blago čuvaju nestručni ljudi

On je rekao da će Mitropolija sarađivati sa institucijama za zaštitu kulturnog blaga u Crnoj Gori kada na njihovo čelo budu postavljeni stručni ljudi.

Vladika Amfilohije je rekao da je Mitropolija crnogorsko-primorska bila prinuđena da izvrši građevinske popravke u manastiru Ostrog zbog toga što je postojala opasnost da se sruši ćivot Svetog Vasilija Ostroškog, saopšteno je iz Mitropolije.

- Napali su me zbog toga, čak i zabranili radove jer ih nismo pitali. Koga, međutim, da pitamo? Da nismo to uradili prošle godine, srušio bi se ćivot Svetoga Vasilija Ostroškog. A, da čekamo njih godinu, dve, tri, da oni nama odgovore, pa da nam onda daju svoje uslove, e pa neće biti tako - poručio je vladika Amfilohije.

On je istakao da Crkva poštuje državu.

- Neka država postavi stručne ljude na čelo institucija za zaštitu kulturnog blaga, pa ćemo onda sarađivati. Crkva ima takve ljude, stručnjake, najbolje arhitekte, arheologe, najbolje znalce koje angažujemo - naveo je mitropolit Amfilohije i dodao da nisu samo iz Crne Gore nego su angažovani od Italije do Srbije.

"Nismo pitali za dozvolu, a evo i zašto"

Mitropolit crnogorsko-primorski naveo je da Mitropolija zbog dva razloga nije pitala nadležne državne organe za dozvolu da obnovi manastirsku crkvu Svetog Georgija na Kosmaču, ostrvcetu na Skadarskom jezeru.

- Priznajem, nismo ih pitali. Pre svega, zato što oni u Boga ne veruju. Kako oni uopšte mogu razmišljati o tome kako treba graditi, obnavljati i čuvati hramove ako u Boga ne veruju - naveo je mitropolit crnogorsko-primorski povodom kontinuiranih optužbi da Srpska pravoslavna crkva devastira crnogorsko kulturno blago.

On je objasnio da onaj koji ne poznaje suštinu i smisao hrama, ne može znati ni kako treba čuvati taj hram.

- Drugo, za takve su hramovi kamenje iz prošlosti koje samo treba konzervirati - rekao je vladika Amfilohije i dodao da to što je Mitropolija crnogorsko-primorska učinila sa Kosmačom, isto je učinila sa svim manastirima na Skadarskom jezeru koji su bili pretvoreni u ruševine "po kojima su svojevremeno plandovale i crkavale koze".

On je objasnio da je svuda na takvim mestima pisalo da je taj "spomenik" pod zaštitom države.

- Gde god stoji taj natpis, garantovano se vidi ruševina - rekao je vladika Amfilohije.

2024 © - Vesti online