Ponedeljak 04.05.2015.
07:45
Lj. Ivanović - Vesti

Izbila pobuna u SAD

Reuters
Protestni marš u centru Baltimora

Nacionalna garda Merilenda navela je na Tviteru da ima skoro 3.000 vojnika i vazduhoplovaca, spremnih da pomognu u očuvanju mira u gradu, prenosi AFP.

- Nasilja je bilo u Baltimoru svakog dana zbog akcija policije, ali je ovo dobar znak da smo sada svi zajedno. Ne bismo smeli da čekamo da se nešto u gradu dogodi kako bi nas to ujedinilo - rekao je stanovnik Baltimora.

- Ja sam nastavnica, a moji učenici se suočavaju sa sistemskom nepravdom svakog dana. Važno je da ljudi budu svesni šta se dešava, da ne bude nereda. Želim da podržim jednakost između belaca i Afroamerikanaca u Americi kako bismo zaista postali zemlja za koju kažemo da je to što jeste - rekla je žiteljka tog grada.

Ipak, i preksinoć je bilo kršenja policijskog časa, pa je policija uhapsila više osoba koje su odbile da se raziđu i koje su se odvojile od povorke demonstranata. Šest optuženih policajaca trebalo bi da se pojavi na sudu 27. maja, saopšteno je u baltimorskom sudu. Ako sudija utvrdi da ima dovoljno osnova, biće suđenja.

U petak i subotu demonstranti su se sukobljavali s policijom u nekoliko američkih gradova na zapadnoj obali, a pripadnici snaga reda odgovorili su šok-bombama i suzavcem, izvestili su mediji i policija. Protivkapitalistički demonstranti kamenjem su gađali policajce u Sijetlu. Demonstranti u Ouklendu u Kaliforniji i još nekoliko gradova demonstrirali su protiv niza policijskih ubistava nenaoružanih crnaca. Zapaljeno je smeće po čitavom Sijetlu i oštećeno najmanje dvadesetak automobila, objavila je policija.

Radništvo i imigranti

Demonstranti se svake godine okupljaju na 1. maj, Međunarodni praznik rada, kako bi ukazali na radničke probleme i imigrantsko pitanje, a ove godine su ih iskoristili da bi demonstrirali i protiv policijskog nasilja. Brojna okupljanja u drugim gradovima širom SAD prošla su bez ozbiljnih incidenata.

- Ovo više nisu protesti, nego pobuna - rekao je komandir policije u Sijetlu Kris Flauer.
Šok-bombe i suzavac korišćeni su i u Portlandu kad su demonstranti zasuli policajce različitim predmetima ozledivši jednog policijskog službenika.

2024 © - Vesti online