Ponedeljak 04.05.2015.
00:13
S. M. Tomić - Vesti

Deca koja ne vole gužvu

Na svakih 68 dece, dolazi jedno sa autističnim poremećajem

On je 1943. godine proučavao 11 dečaka i devojčica koji su izgledali telesno zdravi, ali su pokazivali velike smetnje u komunikaciji i govoru. Novoopisani poremećaj je nazvao infantilni autizam, jer dete u detinjstvu gubi komunikaciju s okolinom.

Leo Kaner je pretpostavio da je posredi urođena nesposobnost razvijanja komunikacije koja je uslovljena hladnim i odbijajućim držanjem majke prema detetu. Dvoje opisane dece u pubertetu je dobilo epileptičke napade, a kod troje su nađeni blaži neurološki ispadi, tako da su isključivo psihogeni uzročni činitelji mogli biti isključeni.

Danas se zna da je autizam poremećaj u razvoju mozga, da se javlja do treće godine i da ga uzrokuju genetsko nasleđe, virusne infekcije u ranom dobu, komplikacije trudnoće i porođaja i drugi činioci koji mogu izazvati moždano oštećenje. Rezultat krajnjeg zajedničkog učinka jesu autizam ili mentalna retardacija koji se u nekim delovima preklapaju. Više od 70 odsto dece s autizmom ima i mentalnu retardaciju.

Autistična deca imaju veliki problem sa gužvama na aerodrom

Na međunarodnom aerodromu u Vašingtonu redovno se organizuju termini obezbeđeni za roditelje i autističnu decu da prođu sve procedure na aerodromu i uđu u avion kako bi smanjili stres prilikom putovanja. Autistična deca burno reaguju na aerodromske gužve i čekanje u avionu za poletanje.
 

Dečaci ugroženi

Autizam je vrlo složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Autizam je poremećaj u mnogim delovima mozga. Nasleđe u nastanku autizma ima veliku ulogu, ali još se ne zna koji su geni za to odgovorni. U nekim porodicama autizam se javlja 50 do 100 puta učestalije nego u populaciji, što potvrđuje genetsku ulogu. Dečaci obolevaju četiri do pet puta češće nego devojčice.

2024 © - Vesti online